SNSD opstruiše formiranje vlasti u Višegradu (Video)

SNSD opstruiše formiranje vlasti u Višegradu (Video)

Postizborna groznica još trese Višegrad. Ne stišava se bura oko kostitutivne sjednice Skupštine opštine za koju nova skupštinska većina predvođena SDS kaže da je zakonski održana, a opoziconi SNSD da je bilo proceduralnih nezakonitosti. 

U višegradskom SDS kažu da načelnik opštine Mladen Đurević nastavlja da opstruiše formiranje zakonodavne vlasti kao što je činio i prije konstitutivne sjednice na kojoj je izabran predsjednik, potpredsjednik opštinskog parlamenta, formirane komisije i razrješeni načelnici odjeljenja.

Predsjednik OO SDS Višegrad Miroslav Kojić kaže da je načelnik dva načelnika odjeljenja potpuno nezakonito prebacio u Javnu sportsku ustanovu i Direkciju za razvoj.

„A dosadašnjeg namještenika opštine odbornika SDA koji mu treba za eventualnu novu skupštinsku većinu , o kojoj on stalno sanja, je zaposlio  u Direkciju za razvoj  da ne bi došlo do sukoba interesa i kako bi mogago da ostvaruje svoja odbornička prava", kaže Kojić.

Kojić dodaje  da će skupština opštine tražiti reviziju svih važnih odluka i projekata koje je realizovala vlast u proteklom mandatu a načelniku Đureviću prijete i krivičnim prijavama.

„Odgovorno tvrdimo da ćemo protiv njega podnijeti krivičnu prijavu a posebno što je načelnika odjeljenja držao godinu i nešto dana bez položenog stručnog ispita za rad u organima uprave jer zakon propisuje da ukoliko ga službenik ne položi za šest mjeseci ostaje  bez posla", ističe Kojić.

On dodaje da će se zatražiti da Đurević lično iz svog novčanika vrati budžetska sredstva koja je isplatio tom načelniku.

Skupštinska većina, bez obzira na sve, kaže Kojić, pruža ruku načelniku da zajedno rade za dobrobit građana. 

„Pozivam načelnika da prihvati činjenično stanje i da postoji skupštinska većina, prevaziđe sve sukobe i interese i da zajedno radimo da bi građani bolje živjeli", rekao je odbornik SDS Đorđe Tešević. 

Kojić kaže da ima rješenje ako načelnik uradi suprotno. 

„Ako on to uporno bude odbijao mi mu poručujemo da ćemo u skladu sa zakonom o lokalnoj upravi odmah pokrenuti opoziv i tako prekinuti ovu neizvjesnu situaciju", navodi Kojić.

U višegradskom SDS i strankama kolacije očekuju narednu sjednicu Skupštine opštine kada će se mnoge nejasnoće razjasniti i pitaju se kako će se ponašati odbornici SNSD koji na konstitutivnoj sjednici nisu željeli da polože zakletvu.

Izvor: rtvbn