SNSD od Laktaša prave grad, a od Banjaluke kasabu?! Za sada imaju podršku i nekih u Banjaluci

SNSD od Laktaša prave grad, a od Banjaluke kasabu?! Za sada imaju podršku i nekih u Banjaluci

Italijanska kompanija PMP Industries odlučila je da neće ulagati u banjalučku poslovnu zonu Ramići, nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Razlog je, kako su naveli, to što ne postoje adekvatni uslovi za ulaganje. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ističe da se projekti u Banjaluci svjesno opstruišu.

Laktaši su postali grad. Sudeći po planiranim projektima investicije se sele u ovaj novi grad, koji nudi i besplatno zemljište za nova ulaganja, dok Banjaluka, čini se, ispašta.

Poslovna zona Ramići u Banjaluci ostala je bez investicija vrijednih 60 miliona maraka, a tako i građani bez potencijalnih nekoliko stotina radnih mijesta.

„Laktaši dobijaju 15 -20 miliona. Dobijaju za Srednjoškolski centar kojeg Banjaluka još nema, dobijaju za vrtiće po selima kojih Banjaluka još nema, dobijaju nove investitore koje odbijaju u Banjaluci. Zaista sve poštujemo, svaki dio Republike Srpske podjednako volim, ali ako ste se već kleli da je Banjaluka, govorili da je Banjaluka, a to ste čuli od SNSD-a, glavni grad Bosne i Hercegovine, ne samo Republike Srpske, a onda pogledate kakav tretman, da od opštine Laktaši prave grad Laktaše, a od Banjaluke su odlučili da u 21. vijeku po odlukama koje donose, prave kasabu“, ističe Stanivuković.

O ulaganju u poslovnu zonu Ramići ranije je, u nekoliko navrata, trebalo da se raspravlja na sjednicama skupštine grada, ali do toga nije došlo jer je skupštinska većina, predvođena SNSD-om, tu tačku svaki put skidala sa dnevnog red, uz izgovor da nisu obavili razgovor sa investitorima.

Zašto je ova tema zanemarena, predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić nije konkretno odgovorio.

"Oko ovih stvari je bitno razgovarati. Nekoliko puta sam zaista bio inicijator ovakvih sastanaka, ruku na srce treba reći da uglavnom oko tih stvari Skupština grada, odnosno većina i gradonačelnik, odnosno ostali odbornici nisu našli zajednički konsenzus. Niko nije, barem ja kada sam u pitanju, ne znam da je sa tim investitorima postojećim u zoni Ramići obavljen razgovor. Ne možemo zabraniti nikome da dođe u Banjaluku da otvori nove pogone, zaposli nove radnike“, kaže Ilić.

Razgovore sa investitorima, umjesto Skupštine grada, obavio je Milorad Dodik, pa su nakon sastanka, italijanski investitori odustali su od ulaganja u ovu poslovnu zonu. Prvi čovjek grada ističe da ga ovakav potez neće spriječiti da ulaže u Banjaluku.

"Evo kada su već otjerali najboljeg investitora, kada su im bolji Laktaši ili Gradiška, kada tamo mogu da dobiju besplatno zemljište i sve te druge pogodnosti, mi ćemo nastaviti dalje da se borimo za Banjaluku. Iako je Banjaluka kao najveći grad zapostavljen, iako vlast sve čini da ljude koji vole Banjaluku, žele da ulože u Banjaluku protjera, da svagdje drugdje su bolji uslovi nego u Banjaluci, ali ja ću kao gradonačelnik uraditi ono što ja mogu i ono što je do nas, naravno i sa podrškom i bez podrške skupštine grada“, tvrdi gradonačelnik najvećeg grada u Republici Srpskoj.

On tvrdi da je italijanski investitor ranije, kroz pismo namjere koje je uputio gradu, poručio da im odgovara poslovna zona Ramići, što znači, kaže on, da se ovde radi o političkom potezu Dodika i SNSD-a protiv Banjaluke.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter