Smiju nam se u lice - Više ne kriju da su u politici zbog ličnog, a ne interesa građana

Smiju nam se u lice - Više ne kriju da su u politici zbog ličnog, a ne interesa građana

Sjednice parlamenata, koje sve više liče na rijaliti programe, i bahatost funkcionera, koji više i ne kriju da se politikom bave ne da bi poboljšali život građana već svoj, odavno su postali svakodnevna slika Bosne i Hercegovine zbog čega se mnogi s razlogom pitaju kakva je svrha uopšte izlaska na izbore ako nam se političari otvoreno smiju u lice.

Analitičari već godinama ponavljaju da je politička scena BiH postala poligon za uhljebljavanje onih koji nemaju drugih prilika za uspjeh, napredak u poslu ili uopšteno neko zanimanje.

Jedna od rijetkih političara koja je otvoreno priznala ono što većina drugih misli, ali ne želi javno da kaže, jeste poslanica u Parlamentu BiH Sanja Vulić, koja je nedavno u naletu bijesa sasula novinarima da se politikom bavi da bi osigurala sebi visoka primanja.

Ja sam birala svoj poziv. Ja sam poslanik. Zakon je definisao toliku platu. Da sam željela manju platu, bavila bih se nečim drugim- odbrusila je Vulićeva.

Time je potvrdila da politiku vidi kao priliku za vlastito uhljebljenje, a ne da bi radila na poboljšanju životnog standarda građana.

Nije ona jedina. Brojni političari proteklih godina svojim bahatim ponašanjem šalju poruku građanima da ih ne zanimaju, odnosno da im trebaju samo u vrijeme izbora kako bi sebi osigurali visoka primanja. I tu je kraj koalicije između građana i političara.

To što je neko došao na funkciju ne gleda to kao na priliku da se bori da tim istim građanima poboljša život, već kao priliku da uživa u visokim primanjima i privilegijama koje funkcije nose.

Da li se građani uopšte više mogu nadati da će funkcioneri zastupati njihove interese i da li svi oni koji im se otvoreno smiju u lice rade to zbog bahatosti ili puke nesmotrenosti?

Politički analitičar Nebojša Tojagić ne vjeruje da je riječ o nesmotrenosti već bahatosti. On ističe da političari svojim ponašanjem svakodnevno šalju poruku građanima da ih ne zanimaju, te da je politika njihova jedina šansa za uspjeh.

– Kada uporedite plate u javnom i privatnom sektoru onda vidite zašto je isplativije biti na državnim jaslama. Nekim funkcionerima je čak bolje nego nekoj osobi koja ima privatni firmu, jer s jedne strane ne plaća poreze državi, uživa u visokim primanjima i svim privilegijama koje uz to idu, dok se privatnik muči, plaća dadžbine i razmišlja kako da opstane – ističe Tojagić.

Dodaje da građani koji prate sjednice parlamenata ili gledaju izjave pojedinih funkcionera mogu da zaključe dvije stvari – politika je ključ za uspjeh u BiH, ali pod uslovom da si u vlasti, a oni koji ne žele da se bave time mogu da pakuju kofere i odu odavde.

– Mislim da je to jedina poruka koju je na kraju otvoreno, iako vrlo nespretno, rekla i poslanica Vulić. Realno gledajući, ljudi su već odavno izgubili iluziju da se u ovoj zemlji nešto ozbiljnije može promijeniti, te da su politika i funkcioneri u službi naroda. Evidentno je bilo i ostalo da su oni u službi pojedinih ljudi, grupa ili političke partije kojoj pripadaju – ocjenjuje Tojagić.

Smatra da su brojni funkcioneri dobili priliku kakvu nisu mogli ni da sanjaju i nije nu čudo što se grčevito bore za svoju stolicu i opstanak u politici.

Tojagić ističe da su mnogi od njih svjesni da nemaju nikakav kvalitet i da se niko od poslodavaca u privatnom sektoru ne bi borio za njih u smislu da ih zaposli ili postavi na neko rukovodeće mjesto.

Politički analitičar Velizar Antić ističe da nije nikakva novost da većina ulazi u politiku zbog osjećaja moći koju nosi određena funkcija.

– Jer, kada dođete na funkciju da ste vi taj od koga zavise bitne odluke u društvu, to sa sobom nosi i moć koju dobijate. Mislim da je upravo ovaj osjećaj presudan za bavljanje politikom – kaže Antić.

Dodaje da moć koju političari imaju raste u društvima kao što je naše – nerazvijene institucije, demokratija u razvoju, politička kultura naroda na jako niskom nivou, partokratija. Sve ovo, kako ističe Antić, pogoduje da se moć skoncentriše u rukama političkih partija, a da je kontrola te moći od strane društva i javnosti jako ograničena. Antić kaže da kada ovakvo stanje traje duži vremenski period dobije se upravo ovakva situacija kakvu imamo u našem drustvu, a to je da se političari otuđe od naroda i da postaju apsolutni gospodari.

– Iz svega ovoga dolazimo u situaciju da poslanici izjave novinarima da su jadni. U razvijenim demokratijama ovakva izjava bi značila i kraj političke karijere za tog ko se na ovaj način ophodi prema novinarima ili javnosti i narodu uopšte – poručuje Antić.

Ističe da odgovornost, ma koliko bila i na ovakvim neodgovornim političarima, podjednako je i na narodu, koji pristaje da bude u podaničkom položaju.

– Kada narod počne da kažnjava ovakve ispade i političari će se vrlo brzo prilagoditi novom stanju. Počeće da više poštuju narod – zaključio je Antić.

Izvor: srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks