Smije li pravosuđe suditi ili je i proces protiv Džombića samo -fingiranje-? Svjedoči i Tegeltija


Smije li pravosuđe suditi ili je i proces protiv Džombića samo -fingiranje-? Svjedoči i Tegeltija

Protiv Aleksandra Džombića, bivšeg premijera Srpske, Tužilaštvo iznosi 37 materijalnih dokaza, a predloženo je i saslušanje tri vještaka, te 11 svjedoka, uključujući Zorana Tegeltiju, nekadašnjeg ministra finansija u Džombićevom kabinetu, te bivše direktore Investiciono razvojne banke Republike Srpske (IRB RS) Milenka Pavlovića i Snežanu Vujnić.

Džombiću je danas počelo suđenje u Okružnom sudu u Banjaluci, po optužnici Republičkog javnog tužilaštva, koje ga tereti za zloupotrebu 19,4 miliona maraka, koliko iznosi kredit koji je IRB RS odobrio zvorničkom preduzeću “Energolinija”.

Sam Džombić u sudnici nije mnogo toga govorio, osim što je potvrdio da se protiv njega ne vodi drugi postupak, te da je trenutno zaposlen, da ima platu od oko 2.500 maraka, a od imovine kuću u Banjaluci, apartman u Đenovićima u Crnoj Gori, te porše vrijedan oko 80.000 maraka.

Tužilac Radenko Janković iznio je danas 36 materijalnih dokaza, koji se uglavnom odnose na dokumentaciju o spornom kreditu, te najavio da će naknadno iznijeti još jedan dokaz, a koji se odnosi na to koliko je zaduženih sredstava vraćeno.

“Predlažemo saslušanje tri vještaka, te 11 svjedoka”, rekao je Janković, te dodao da su, između ostalih, u pitanju Tegeltija, Pavlović, Vujnićeva i drugi.

S druge strane, Džombićev branilac Zoran Bubić naveo je da u ovom slučaju nije izvršeno nikakvo krivično djela. Najavio je da će odbrana izvesti pet do sedam svjedoka.

“Saslušaćemo članove Skupštine akcionara IRB RS, koji su činili Kreditni odbor, i vidjeće se da nije postojalo nikakvo ubjeđivanje za kredit”, naveo je Bubić, koji dodaje da postoji dokumentacija prema kojoj je sporni kredit duže vrijeme uredno otplaćivan.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. april, kada će početi saslušanje svjedoka.

Podsjećamo, portal CAPITAL je još 2013. godine pisao o tome kako “Energolinija” ne vraća kredit.

Nešto ranije, u decembru 2011. godine tadašnji direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS) Milenko Pavlović podnio je ostavku zbog pritiska da odobri direktne milionske kredite iz kreditne linije Evropske investicione banke (EIB), mežu kojima je bio i onaj za preduzeće iz Zvornika.

Džombić je u to vrijeme bio predsjednik Vlade Republike Srpske.

Foto naslovna: Srpskainfo/Screenshot
Izvor: nezavisne.com/capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter