Službenici u Vladi RS natjerani da potpišu izjavu o tajnosti emisije obveznica, domaći investitori bijesni


Službenici u Vladi RS natjerani da potpišu izjavu o tajnosti emisije obveznica, domaći investitori bijesni

Vlada Srpske spremna da plati kamatu od čak pet odsto na zaduženje od 684,5 miliona KM / Ministarstvo finansija spriječilo svaku mogućnost da, osim određenog kupca, neko drugi kupi međunarodne obveznice Srpske

Domaći investitori, prije svega banke, fondovi i osiguravajuće kuće, onemogućeni su da kupe obveznice Republike Srpske jer ih je Vlada Republike Srpske ignorisala i odbija im dati neophodne informacije o emisiji vrijednoj 350 miliona evra. Pored toga, zaposleni u Vladi natjerani su da potpišu izjave o tajnosti kojima se obavezuju da neće otkriti detalje najnovijeg zaduženja, saznaje portal CAPITAL.

Domaći investitori sumnjaju da je Vlada unaprijed odredila kupca

Investitori ističu da je ponašanje Vlade i Ministarstva finansija nedopustivo i da su domaće kompanije stavljene u neravnopravan položaj, odnosno nije im omogućeno kao stranim kompanijama da kupe obveznice.

„O emisiji obveznica Repubike Srpske malo toga se službeno znalo. Naime, bez ikakve objave na domaćem tržištu i uz vrlo šture informacije na međunarodnom tržištu, emisija je obavljena danas. Osim detalja koje smo našli na Bloombergu nikakve dodatne službene informacije nismo imali, iako smo bili i u direktnim kontaktima sa Ministarstvom finansija RS koje smo zamolili da nam dostave osnovne infomacije. Ne samo da nismo dobili iste, već se i datum emisije iz nekog razloga čuvao u tajnosti“, naveo je jedan od depozitara obavještavajući kompaniju iz Srpske koja je bila zainteresovana da kupi obveznice.

Depozitar je naveo da mu nisu poznati razlozi za tako postupanje Vlade.

„Očigledno je da nije bilo interesa da neko od domaćih investitora kupi navedene obveznice, možda su imali već unaprijed poznatog kupca ili nešto sasvim drugo, ostaje nam samo da nagađamo. Koristim priliku da sa naše strane uputim izvinjenje zbog svega navedenog. Mi smo zaista pokušali sve da vam pravovremeno dostavimo sve potrebne podatke, da biste mogli donijeti odluku o investiranju, ali naša dobra volja nije bila dovoljna. Koliko je upisano, po kojoj kamatnoj stopi i ostali detalji za sada nisu poznati“, ističe se u pismu.

Dodaje se da domaćim investitorima ostaje jedino opcija da iduće sedmice, kada obveznice budu listirane na Londonskoj berzi, eventualno pokušaju da kupe obveznice na berzi.

Investitori su bijesni i ogorčeni.

Nekoliko njih sa kojima je razgovarao novinar CAPITAL-a kažu da je njihov novac bio dobar za Vladu Srpske i Ministarstvo finansija kad su ih posljednjih godina, prije svake aukcije na Banjalučkoj berzi, lično zvali i bukvalno molili da kupe obveznice i trezorske zapise da ne bi propala emisija.

„Kupovali smo i to po kamati ispod jedan odsto. Sad Vlada pruža priliku stranim kompanijama da zarade pet puta više, a nas je potpuno isključila iz tog procesa. Osim za nas, to je dupla šteta i za građane Srpske. Mi u fondovima držimo njihov novac i umjesto da za njih zaradimo dividendu i uz to platimo 10 odsto poreza na dobit Budžetu Srpske, sav profit će uzeti neko izvan BiH i platiti porez svojoj državi“, kaže jedan od investitora koji je želio ostati anoniman.

Smatra da se ovdje opravdano postavlja pitanje ustavnosti odluke Vlade o emisiji, jer ona na ovaj način privileguje određene investitore, a prema Ustavu svi učesnici na tržištu moraju biti ravnopravni.

Službenici morali potpisati izjavu o tajnosti

Portalu CAPITAL potvrđeno je iz više izvora da su službenici u Vladi i Ministarstvu finansija, angažovani na pripremi i poslovima u vezi sa emisijom obveznica, natjerani da potpišu izjave o tajnosti podataka, odnosno da ne smiju da odaju bilo koji detalj u vezi sa planiranom emisijom obveznica.

Bloomberg: Aukcija obveznica RS 27. aprila

Bloomberg je danas objavio da je aukcija obveznica RS zakazana za utorak, 27. april 2021. godine.

Iz objave je vidljivo da je kamatna stopa projektovana do pet odsto. To je izuzetno visoka cijena kad se poredi sa kamatom koja je plaćana na Banjalučkoj berzi i to na 20 puta manju vrijednost emisija, ali je razumljiva s obzirom na izuzetno loš kreditni rejting koji ima Republika Srpska.

Pretprodaja

Ranije danas investiciona banka Societe Generale objavila je na Londonskoj berzi da će od danas do 30. aprila trajati period stabilizacije cijena obveznica koje Republika Srpska namjerava da proda u iznosu od 350 miliona evra.

Obveznice u tom slučaju pretežno kupuju osiguravajuća društva ili investicione kompanije, u ovom slučaju je kao stabilizacioni menadžer navedena Societe Generale.

Prije nego što se obveznice emituju menadžer kupi određenu količinu koliko procijeni da je dovoljno da bi se održala cijena nakon primarne emisije, on to poslije može povremeno puštati na prodaju kada se uvrsti na sekundarno tržište, odnosno na berzu.

Netransparentnost

Podsjećamo, domaća javnost nije obaviještena o emisiji obveznica koju Vlada planira da sprovede na Londonskoj berzi.

CAPITAL je prošle sedmice otkrio da je više predstavnika Ministarstva finansija Republike Srpske, predvođenih ministricom Zorom Vidović, predstavilo probranim investitorima stanje u Srpskoj i ponudu državnih obveznica.

U analizi koju je Vlada naručila od rejting agencije “Moody's”, čije detalje smo objavili, navodi se da se zaduženje planira u iznosu od 350 miliona evra kako bi se „pokrio“ domaći dug koji dospijeva u ovoj godini, kao i očekivani budžetski deficit.

“Moody's” je dodijelio RS privremeni rejting B3, što znači da je ulaganje u predstojeću emisiju obveznica “spekulativno i visoko rizično”.

Premijer RS Radovan Višković je tek nakon objelodanjivanja podataka o emisiji potvrdio da se ista planira, ističući da je sve javno i otvoreno, iako to nije slučaj.

Piše: Svjetlana Šurlan

Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter