Slučaj -Trihinela- Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović o slučaju nedavnog trovanja Trihinelozom


Slučaj -Trihinela- Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović o slučaju nedavnog trovanja Trihinelozom

Povodom nedavnog slučaja trovanja trihinelozom u Bijeljini, na društvenim mrežama se oglasio i bijeljinski gradonačelnik Ljubiša Petrović. Njegov status prenosimo u cjelosti:

Mislio sam da je pojava zaraze izazvane larvama parazita Trichinella spiralis davna prošlost a da je trihinelozu dijagnostikovati u 21.vijeku gotovo nemoguće. Zašto? Zato što su razvijene sofisticirane metode za detektovanje ovog parazita i obavezna su testiranja mesa po zakonu i Pravilniku o suzbijanju trihineloze koji je na snazi u svim zemljama, pored toga pregled uzoraka mesa traje kratko i veoma je jeftin. Uprkos svim ovim činjenicama u Bijeljini su zabilježeni slučajevi dokazane trihineloze. 

Kao ljekar, kao građanin i kao gradonačelnik Bijeljine izražavam duboku zabrinutost zbog toga i apelujem na sve nadležne institucije da identifikuju sve odgovorne, od uzgajivača stoke, preko prerađivača mesa, trgovinsko-prehrambenih lanaca i restorana, ali i lokalnih sanitarnih inspekcija. 

Dobio sam informaciju da se kao jedan od odgovornih spominje i moj rođak iz Srbije. Iskreno i sam se nalazim u nevjerici, zbog toga, obzirom da se radi o gazdinstvu koje već duži niz godina važi za jedno od vodećih u proizvodnji kulena i ostalih mesnih prerađevina. Ja lično, kao i moja porodica konzumirali smo proizvode koje je rođak pripremao i nikada mi nije palo na pamet da meso može biti neispravno - zaraženo. 

Apelujem na sve nadležne institucije kako Republike Srpske tako i Srbije da se utvrde svi detalji, sprovede istraga, sankcionišu i kazne svi koji nisu radili i postupali po zakonu. 

Zaraženima želim brz oporavak i da nam današnji Sveti Sava, jedan od prvih srpskih ljekara, osvjetla put i pomogne da budemo bolji ljudi i ponašamo se odgovorno, kako prema sopstvenom zdravlju tako i prema zdravlju drugih.

Foto naslovna: rtvbn.com
Izvor: Facebook/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter