Slučaj Dženana Memića je proganja

Slučaj Dženana Memića je proganja

Još nije okončan disciplinski postupak protiv Burzić; Ured disciplinskog tužioca ima podršku međunarodne zajednice. Disicplinski postupak protiv Dalide Burzić, sudije Suda BiH, po tužbi koju je Ured disciplinskog tužioca podnio 27. augusta 2020. godine, još nije okončan, piše NAP. Iz UDT-a VSTV-a su potvrdili za ovaj portal da je tužba podnesena zbog disciplinskog prekršaja propisanog članom 57. tačka 3. Zakona o VSTV-u BiH: „...očigledno kršenje obaveze ispravnog postupanja prema sudiji u postupku, strankama, njihovim pravnim zastupnicima, svjedocima, ili drugim osobama“. „U tužbi je navedeno da je prekršaj izvršen za vrijeme dok je tužena obavljala dužnost glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Napominjemo da se niko ne može smatrati disciplinski odgovornim dok se odgovornost ne utvrdi pravosnažnim odlukama disciplinskih komisija“, naveli su u odgovoru. 

U ovom disciplinskom postupku je zaprimljen odgovor na disciplinsku tužbu, ali pripremno ročište još nije zakazano. Još u martu 2019. godine 11 tužilaca Kantonalnog tužilaštva KS pisalo je članovima VSTV-a o nezakonitim radnjima i pritiscima nekadašnje glavne tužiteljice Tužilaštva KS, koja je u februaru 2019. godine imenovana za sudiju Suda BiH iako je neposredno pred imenovanje bila pod disciplinskim postupkom zbog neprimjerenog kontakta i izjava u slučaju "Dženan Memić". No, tada za Burzić nije bilo sankcije. 

Pismo sarajevskih tužilaca članovi VSTV-a ni predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija nisu proslijedili UDT-u. No, UDT je krajem avgusta podnio disciplinsku tužbu, kojom su obuhvaćeni i navodi iz pisma tih tužilaca. Burzić je u dva predmeta prekoračila ovlasti te utjecala na tužioce kako da postupe u pojedinim predmetima. Većinu tih tužilaca ocijenila je nižom ocjenom. Jedan od tih predmeta odnosi se i na Elmedina Konakovića. Navodno je Burzić tražila da mu se pred izbore 2018. godine „pronađe bilo kakvo krivično djelo“.  

Druga tačka disciplinske tužbe protiv Dalide Burzić odnosi se na slučaj saobraćajne nesreće koju je izazvao načelnik općine Novi Grad Semir Efendić, pisala je Istraga.ba. “Saslušati i optužiti”, napisala je Dalida Burzić svojeručno nakon što je Efendić 17. marta 2018. godine u naselju Grbavica pregazio pješaka koji je potom podlegao povredama.

To znači da je bivša glavna kantonalna tužiteljica iz Sarajeva prejudicirala tužilačku odluku te je naredila optuživanje prije nego što su sagledane sve činjenice u predmetu. Burzić je, u međuvremenu, unaprijeđena za državnog sudiju, a dvije godine kasnije kantonalna tužiteljica iz Sarajeva Maja Pašić podigla je optužnicu protiv Efendića. Tužiteljica Maja Pašić je, inače, supruga Džermina Pašića, postupajućeg državnog tužioca u predmetu "Respiratori".

U četvrtak je održan sastanak predstavnika Ureda disciplinskog tužioca sa predstavnicima Ureda visokog predstavnika, Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Evropske unije, kao i ambasada Francuske, Italije, Kraljevine Holandije, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Predstavnici međunarodne zajednice su naglasili važnost funkcionalne nezavisnosti Ureda disciplinskog tužioca, koja bi trebala biti lišena bilo kakvih pokušaja vanjskih utjecaja, te izrazili podršku dosadašnjem radu Ureda, koji je i u posljednjem izvještaju stručnjaka o vladavini prava u BiH opisan kao profesionalan i hrabar.

Glavna disciplinska tužiteljica i njen zamjenik zahvalili su se predstavnicima međunarodne zajednice na razumijevanju važnosti rada Ureda te podršci koju međunarodna zajednica kontinuirano pruža Uredu. Međunarodna zajednica će pažljivo pratiti disciplinske postupke protiv nosilaca pravosudne funkcije u budućnosti.

Izvor: nap.ba/slobodna-bosna.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks