Slovenija smanjuje porez na motorna vozila za tri puta

Slovenija smanjuje porez na motorna vozila za tri puta

Porez na motorna vozila u Sloveniji radikalno se smanjuje prema zakonu koji je predložila vlada, a ukida se i dodatni porez na luksuzna vozila zapremnine motora iznad 2,5 litre.

Prosječan porez na vozila koji sada iznosi oko 460 evra smanjiće se na oko 160 evra, rekao je na konferenciji za novinare ministar finansija Andrej Šircelj.

Tako se tri puta smanjuje poresko opterećenje koje je do sada bilo previsoko, rekao je on i dodao da je danas običan automobil potrošna roba i potreba, prenosi Hina.

Procjenjuje se da će nakon stupanja na snagu novog zakona početkom 2021., godišnji prihod države po tom osnovu, koji je do sada iznosio 45 miliona, smanjiti na 16 miliona.

Sada je osnovna za određivanje poreza prodajna cijena, a ubuduće osnovni kriterijum za poresku stopu biće ekološka komponenta, odnosno emisije štetnih gasova, odnosno emisijski standard s obzirom na vrstu goriva, kazao je Šircelj.

Električna vozila biće oslobođena poreza, najavio je ministar i dodao da na taj način Slovenija kreće stopama onih država koje i poreskom politikom potvrđuju svoju brigu za okolinu.

Plaćanja poreza na motorna vozila biće oslobođeni i oldtajmeri, automobili za sport kao i interventna vozila.

Porez neće plaćati ni porodice s troje ili više djece prilikom kupovine automobila jednom u tri godine, a neće se plaćati porez ni za vozila kojima se koriste osobe sa invaliditetom.   

Izvor: Tanjug