Slovenija planira Huawei proglasiti -visokorizičnim dobavljačem-


Slovenija planira Huawei proglasiti -visokorizičnim dobavljačem-

Slovenija je sa SAD-om 13. avgusta prilikom posjeta američkog državnog sekretara Mikea Pompea i njegova susreta s premijerom Janezom Janšom potpisala bilateralnu izjavu o sigurnosnim uslovima za uspostavljanje mreže nove tehnologije 5G. Slovenska vlada idućih bi sedmica kineski Huawei mogla proglasiti “visokorizičnim dobavljačem”, objavili su u četvrtak slovenski mediji temeljem uvida u nacrt zaključka o kojemu vlada još nije odlučivala.

Uvid u spomenuti neslužbeni dokument imala je Slovenska novinska agencija STA, a njemu piše da je ocjena da je Huawei visokorizičan dobavljač tehnologije za 5G mrežu pripremljena na osnovi “evropskih sigurnosnih kriterija”.

Kako prenose slovenski mediji, iz Huaweija su saopćili da su time neugodno iznenađeni i zabrinuti. “Prijedlogom vlade da Huawei ocijeni visokorizičnim dobavljačem negativno smo iznenađeni. Proučit ćemo ga kad bude službeno objavljen te se na osnovi toga odlučiti za daljnje pravne korake za zaštitu naše kompanije i naših poslovnih interesa”, poručio je direktor kompanije Huawei Technologies Slovenija Histro Zhangqin.

Slovenija je sa SAD-om 13. avgusta prilikom posjeta američkog državnog sekretara Mikea Pompea i njegova susreta s premijerom Janezom Janšom potpisala bilateralnu izjavu o sigurnosnim uslovima za uspostavljanje mreže nove tehnologije 5G. Američki državni sekretar je i danas u Dubrovniku zatražio da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima jer nacionalna sigurnost mora biti prioritet i ne smije biti ugrožena, a slično ponavlja i drugim evropskim zemljama.

Američku administraciju brine širenje kineskog uticaja i učešće Huaweija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu tvrdeći da će kineski telekomunikacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu.

Izvor: fokus.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks