Slovenija: Košarkaše braću Gorana i Zorana Dragića oštro napali zbog druženja sa Dodikom

Slovenija: Košarkaše braću Gorana i Zorana Dragića oštro napali zbog druženja sa Dodikom

Slovenački košarkaši Goran i Zoran Dragić prije nekoliko dana boravili su u Banjaluci, gdje im je, između ostalog, predsjednik RS-a Milorad Dodik uručio i odličja.

Dodik je braći Dragić dodijelio odličja Njegoša prvog reda i medalja zasluge za narod, a sve to je naišlo na burne i negativne reakcije u slovenačkim medijima i najširoj javnosti u toj zemlji.

Najprije je košarkaš Mirza Begić, koji je sa braćom Dragić igrao za reprezentaciju Slovenije, cijelu priču komentarisao jednom riječju:

“Strašno”, no to je ništa naspram onoga što se moglo čitati na društvenim mrežama. Dragići su, jednostavno, bili suočeni sa brojnim osudama i kritikama.

Ipak, za slovenačke su medije odlučili da iznesu svoju stranu priče i objasne kako su se zapravo našli u Banjaluci. Već u maju ove godine su, kako kažu, dobili obavještenje da su dobili priznanje za svoje humanitarne, duhovne, kulturne i sportske zasluge.

“Želimo da odbacimo da ovo ima političku pozadinu. Pokazali smo da smo protiv bilo kakvog nacionalizma, jer smo odgojeni da poštujemo i cijenimo svakoga i još jednom želimo da se distanciramo od cijele priče. Nismo umiješani, niti povezani sa politikom, posebno onom sa područja bivše zajedničke države”, poručili su Dragići.


Izvor: sportske.ba