Slobodan Vasković: Čuveni Sporazum iz Bakinaca je već propao i u fazi je biorazgradnje


Slobodan Vasković: Čuveni Sporazum iz Bakinaca je već propao i u fazi je biorazgradnje

1. Sporazum iz Bakinaca, koji su Milorad Dodik i Dragan Čović izdiktirali Nerminu Nikšiću, Elmedinu Konakoviću i Edinu Forti, već je mrtvo slovo na papiru, a, srećom, biorazgradiv je, što je faza koja je u toku, tako da neće ostaviti previše štetne posljedice po okolinu.

Iako je, nakon što ga je Dodik pobjedonosno obznanio, djelovalo potpuno drugačije.

2. Isti slučaj je i sa prijedlogom Izbornog zakona koji je javnosti predstavio Dragan Čović kao “usaglašen dokument”, a koji su namjeravali da na, za sada nepoznat način, “provuku” mimo Ustava BiH.

3. Zapisničari Nikšić, Konaković i Forto, nakon sastanka u Bakincima, (gdje su im šake “otpale” od pisanja), prvo su počeli puževim korakom da se odmiču od diktata koji su prihvatili, da bi sada već bili u punom trku (bijegu) od njega.

4. Svi sve demantuju, a Dodik, koji je, netom, nakon sastanka, ponovo počeo široko da razvija “krila”, opet je u situaciji da je bez njih ostao.

5. U danima pred nama, biorazgradivost sporazuma će dobiti na intenzitetu, kao što sam i najavio odmah nakon objelodanjivanja  papira.

6. Sve će spasti na floskulu - važno je da razgovaramo.

Tačno, ali bilo bi dobro da se nešto zdravo i što odgovara narodima dogovori, a ne samo ono što ide u prilog i džepove političkim elitama. 

7. U međuvremenu, u BiH je boravio “EU Tim”, sastavljen od Ursule von der Lajen, Marka Rutea i Andreja Plenkovića, koji nije iza sebe ostavio mnogo optimizma da će BiH otvoriti pregovore sa EU početkom marta.

8. Uz to, Plenković je ponizio institucije BiH, a to što ga sada čupaju u Hrvatskoj od tog akta je za unutrašnju upotrebu u toj državi i ni za šta drugo.

Hrvatska je pokušala da spasi svog agenta Dodika, ali, kako stvari stoje, teško će im to ovaj put poći za rukom.

9. Usudio bih se reći da su posljednjim pokušajem spasavanja samo dodatno ubrzali njegov odlazak sa političke scene, koji je neminovan i veoma blizu.

Nije im to bila namjera; Dapače, ali takva namjera je zlonamjera i zlonamjerna prema BiH.

Piše: Slobodan Vasković
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter