Slobodan Vasković -Crveni Kombi- za pranje para - Širi se istraga protiv Stevandića i -Ujedinjene Srpske- (Foto)

Slobodan Vasković -Crveni Kombi- za pranje para - Širi se istraga protiv Stevandića i -Ujedinjene Srpske- (Foto)

Miodrag Bajić, Specijalni tužilac Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva, napravio je snažne iskorake u istrazi protiv Nenada Stevandića i njegove “Crveni kombi” stranke “Ujedinjena Srpska”.

Stevandić je, prema mojim izvorima, oprao velike količine novca preko stranke, koje, za sada, iznose stotine hiljada KM.

Većina tog novca, kako se sumnja, na osnovu do sada pronađenih dokaza (kojih je nemali broj) potiče od teških kriminalanih djela počinjenih preko Instituta za javno zdravlje, na čijem čelu je bio Branislav Zeljković.

Zeljković je već četvrti mjesec u pritvoru, a Stevandić mu i dalje daje lažnu nadu da će biti oslobođen, a ne presuđen na najmanje petnaest godina robije.

Zeljkovićeva supruga je Mirela Kajkut Zeljković narodni poslanik "Ujedinjene Srpske".

Ukradeni novac je, preko pripadnika stranke, ministara, poslanika, direktora…, uplaćivan kao “donacija” “Ujedinjenoj Srpskoj”, o čemu postoji obimna dokumentacija.

Mali “problem” sa tim uplatnicama je što je na ogromnoj većini njih isti rukopis. Vrlo “dovitljivo”: Očito je Stevandić mislio da je nedodirljiv. I grdno se prevario. 

Istim rukopisom na uplatnice su upisivane “donacije” od pet do deset hiljada KM i uplaćivane na račune stranke.

Među onima koji su uplaćivali ukradeni novac su i Natalija Trivić, ministarka obrazovanja, Zeljković i njegova supruga i brojni drugi….

Svi oni će biti saslušani u narednom periodu kako bi objasnili otkud im novac i zašto isti rukopis.

To je jedna linija pranja novca, dok je druga išla preko Stevandićevog pašanca/badže Miroslava Janjanina, vlasnika “World Media”.

Na račune ove firme uplaćivan je novac iz institucija na čijem čelu su Stvenadićevi ljudi.

Janjanin je za “Ujedinjenu Srpsku” plaćao tim novcem oglašavanje na “bilbordima”, a sada se istražuje da li je izvlačio keš iz firme i davao ga Stevandiću, za šta postoje vrlo vrlo ozbiljne indicije.

“World Media” ima samo jednog zaposlenog, ali taj jedan, ali vrijedan, odlično “radi” - u 2020. ostvario je dobit od 116.680 KM, dok je ukupna prihod bio 183.882 KM. Rijetko viđen poslovni uspjeh.

Istraga protiv Stevandića i “Ujedinjene Srpske” je dio istrage koju Specijalni tužilac Bajić već vodi protiv Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo RS, Saše Markovića, vlasnika firme “Travel4Fun”, Dragana Dubravca, vlasnika firme “Promeding”  i Slavka Bojića, vlasnika firme “ProControl”.

Već sam objavio da je Stevandić u posljednje tri godine kupio tri velika stana u Banjaluci (vrijedna 1.050.000 KM), kao i poslovni protor u Gundulićevoj ulici, za ordinaciju, koji je platio 600.000 KM. Navodno je povukao novac za taj poslovni prostor, a istraga će, svakako, utvditi na koji način je došao do milionskih suma koje je uložio u nekretnine.

Uz to, kupio je i stan u Beogradu, u Ruzveltovoj ulici broj 34, koji je platio 203.000 evra.

Stan je kupio početkom avgusta ove godine.

Marković je priznao kako je, kada i gdje predavao opljačkani novac Zeljkoviću, dok je Dubravac rekao da je Bojiću dao 85.000 KM.


Foto: Dragan Dubravac

Bojić je jedino izjavio da je “novac dao jednom političaru”, ali nije precizirao kojem.


Foto: Slavko Bojić

Zeljković i Bojić su u pritvoru, dok se Marković i Dubravac pušteni da se brane sa slobode. (nastaviće se) 

Piše: Slobodan Vasković
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter