Slavni proizvođač gitara Gibson podnio zahtjev za stečaj


Slavni proizvođač gitara Gibson podnio zahtjev za stečaj

Svjetski poznati proizvođač gitara Gibson u utorak je podnio zahtjev za stečaj s planom reorganizacije poslovnog modela pod novim vlasnicima, svojim kreditorima.

Gibson, fabrika gitara iz Nešvila, poznata je po svojim legendarnim modelima Les Pol i SG. Firma ima 500 miliona dolara duga, a za to krivi akviziciju proizvođača elektronske opreme s druge strane okeana, čija je prodaja u velikom padu.

Gibson je u zahtjevu američkom sudu u saveznoj državi Delaver napisao kako će se riješiti prekookeanskog poslovanja i ponovo se usresrediti na izradu gitara i audio opreme, prenosi Hina.

Zahtjev se odnosi na takozvani Chapter 11 zakona o bankrotu koji omogućava kompanijama da se reorganizuju i s vremenom vrate dugove svojim kreditorima.

“Ovaj će proces biti nevidljiv potrošačima koji se i dalje mogu pouzdati da će Gibson proizvoditi vrhunske proizvode i pružati korisničku podršku”, saopštio je izvršni direktor Henri Juskijevič koji je fabriku preuzeo 1986. godine.

U planu restrukturiranja stoji da će kreditori u zamjenu za dugove dobiti udjele u firmi. Gibson tvrdi kako je prodaja njihovih električnih gitara od siječnja prošle do ove godine narasla za 10,5 odsto, na 122 miliona dolara.

Godišnje proizvede više od 170 hiljada gitara u više od 80 država, a svirali su ih muzičari poput B.B. Kinga, Sleša, Boba Dilana, Erika Kleptona i Džordža Herisona.

 

Izvor: Hina