Skandinavski trend ispijanja kafe koji je osvojio svijet

Skandinavski trend ispijanja kafe koji je osvojio svijet

Nakon popularnosti hyggea, skandinavskog načina života koji se temelji na sreći, sigurnosti, komforu i jednostavnosti, stiže još jedan jednostavan i divan trend - fika.

Fika je skandinavski način ispijanja kafe, ali ne bilo kakav. Riječ je o trenucima koje uzimamo samo za sebe, usporavamo sa svakodnevnim obavezama, bez žurbe sjedamo u omiljeni kafić ili odlazimo na najdraže mjesto u kući i samo uživamo u lijepim stvarima u životu uz šoljicu dobre kafe.

Cijela priča o ovoj švedskoj tradiciji počinje 1685. godine s dolaskom kafe u Švedsku i njene instantne popularnosti koja je u velikoj mjeri uticala na ostatak uvozne industrije. Njena popularnost i razorni uticaj na uvoz ostalih proizvoda tokom istorije su uzrokovali pet zabrana uvoza kafe u Švedsku, što nije spriječilo Šveđane da potajno, u šumama, uživaju u šoljici omiljenog napitka.

Kafa u ovoj zemlji, složiće se mnogi Šveđani, najbolja je, a njenu posebnost nosi kombinacija određene vrste svježe mljevenih zrnaca kafe i vode. U većini švedskih kafića biraju kvalitetna, svježe i srednje pržena zrnca delikatne Arabica kafe, koja pripremljenom napitku daje blago gorki ukus i srednju dozu kofeina. Iako će mnogi istaknuti kvalitetna svježe pržena zrnca kafe ne samo kao važan faktor u pripremi dobre šalice kafe, već kao jedini važan, u Švedskoj znaju da je njihova kvalitetna, ekstremno čista voda drugi i jednako važan sastojak kafe kojim se postiže tipični blagi ukus.

Iako zvuči poprilično slično onome što se kod nas praktikuje na svakodnevnoj bazi, fika je poseban ritual na temu kojeg je napisana čak i knjiga "Fika: Umjetnost švedskog ispijanja kafe" (Fika: The Art of Swedish Coffee Break).

Ritualu ispijanja šoljice izvrsne kafe blagog ukusa uskoro su dodate i omiljene slatke delicije koje su tradiciju ispijanja kafe tokom hiljadudevetstotih pretvorile u kafferep, običaj inspirisan engleskim popodnevnim čajem, kada se žene nalaze na šoljici kafe uz koju je obavezno poslužen i jedan od tradicionalnih švedskih kolača. Prema tradiciji, svaka dobra domaćica će za vrijeme kafferepa uz kafu poslužiti čak sedam različitih vrsta kolača, a popularnost poslastica i rituala potvrđuje i poznata švedska kuvarica iz 1945. "Sedam vrsta torti", nazvana po tradiciji, koja je još jedna od najprodavanijih knjiga u državi.

Iako ne postoji sedam određenih vrsta kolača koji se moraju posluživati za vrijeme kafferepa ili fike, njihov slatki dio najčešće uključuje poznate švedske kolače i peciva poput prinsesstårta s ružičastim ili zelenim marcipanom, dammsugare rolice od marcipana i čokolade, chokladbollar no-bake kolačiće na bazi zobenog brašna, vaniljhjärtan kekse u obliku srca punjene kremom od vanilije i, naravno, najpoznatije među švedskim tradicionalnim desertima, cimet rolice.

Osim vrhunske kafe i omiljene tradicionalne poslastice, ritual fike podrazumijeva i ugodnu atmosferu i estetski privlačno okruženje koje Šveđani pronalaze na mjestima koja zovu fik. Fik, sinonim za kafić, osim spoja kafe i poslastice koji nudi, Šveđanima postaje jedno od onih poznatih ugodnih mjesta u kojima se uvijek osjećate kao kod kuće i koja nikad ne želite napustiti. Dok će većinu godine fika zauzimati mjesto u omiljenom kafiću, tokom toplih ljetnih dana taj omiljeni švedski ritual preseliće se na svježi vazduh.

Ako pitate Skandinavce, kafu vrlo lako možete zamijeniti čajem, a zatim se dodatno razveseliti i finom domaćom poslasticom. Nije važno gdje i kada, nije važno čak ni jeste li sami ili u društvu. Važno je samo da iz užurbanog dana odvojite vrijeme za sebe, za odmor od života. Fika polako, ali sigurno postaje simbol usporavanja i uživanja u malim stvarima uz šolju omiljenog toplog napitka. Na putu, na poslu, kod kuće ili u društvu najdražih ljudi - fiku jednostavno morate doživjeti.

Izvor: n.n.