Skandalozno: Visoki službenici Vlade Republike Srpske suvlasnici spornih rudnika na Ozrenu (Foto/Dok.)

Skandalozno: Visoki službenici Vlade Republike Srpske suvlasnici spornih rudnika na Ozrenu (Foto/Dok.)

Koliko je vlast u Republici Srpskoj korumpirana, kako se krši zakon i zloupotrebljava službeni položaj govori nevjerovatan i šokantan primjer sukoba interesa prilikom dodjele koncesije za istraživanje litijuma i ruda na Ozrenu kompaniji Likos Balkan metals D.O.O iz Bijeljine.

Ovu firmu osnovala je matična korporacija Likos metals limited i Miloš Bošnjaković, najveći akcionar magične kompanije. Problem je u tome što su vlasnici akcija ove kompanije visoki vladini službenici koji su učestvovali i pogodovali da Likos dobije koncesije na rudnike i započne istraživanja litijuma na Ozrenu!

Informacija zvuči za rubriku vjerovali ili ne, ali dva šefa Odsjeka u Republikom geološkom zavodu Republike Srpske, Nenad Toholj i Boban Jolović, koji su učestvovali u donošenju Odluke o dodjeli koncesije istovremeno su i akcionari  „Likos metals limited“ i njene kćerke firme „Likos balkan metals D.O.O“  koja vrši sporna istraživanja litijuma na Ozrenu i koja je dobila dozvole od Vlade Republike Srpske.

Podatak koji objavljujem je od 19.10.2021. godine, od prvog dana od kada je ta firma izašla na Berzu. To znači da su oni učestvovali u njenom stvaranju i pripremi akcije, tj. kupovini akcija kako bi firma mogla biti listirana na berzi.

Prvobitni fond akcija je 60 miliona po ceni od 0,20 centi australijskih dolara, njih dvojica imaju po 315 000 akcija puta 0,20 centi do oko 63 000 australijskih dolara, a sada je cijena tih akcija značajno porasla. Puno je pitanja koja traže odgovore.


Postavlja se pitanje odakle vladinim službenicima novac za kupovinu akcija u velikim stranim kompanijama, i kako da baš njihova firma, u kojoj imaju veliki broj akcija, dobije koncesije i započne istraživanja?

Republički zavod za geološka istraživanja u sastavu je Ministarstva privrede, industrije i rudarstva, i ključna je institucija u procesu dodjele koncesija za otvaranje rudnika i geološka istraživanja. Više je nego očigledno da se radi o zloupotrebama, korupciji i sukobu interesa, i da se ništa ne događa slučajno. Naravno da Toholj i Jolović nisu vrh ledenog brijega već paravan iza kojeg se kriju korumpirani moćnici koji će imati lični interes i profit od otvaranja rudnika litijuma na Ozrenu i koje uopšte ne interesuju ekološke posledice jer nemaju nikakvu odgovornost i savjest.

Puno je pitanja koja traže odgovore ali očekujem da šefovi Odsjeka u Geološkom zavodu budu suspendovani i smijenjeni dok se ne završi istraga, te da premijer Višković, resorni ministar Đokić i direktor Republičkog zavoda za geološka istraživanja Republike Srpske Mladen Tomić odgovore na pitanja vezana za aferu „litijum“ na Ozrenu, prije svega vezana za sukob interesa i zloupotrebe prilikom dodjele koncesija i dozvola za istraživanja litijuma?

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter