Sječa kneževa u Republici Srpskoj - Šta se dešava u Dodikovoj najdugovječnijoj koaliciji na Balkanu?

Sječa kneževa u Republici Srpskoj - Šta se dešava u Dodikovoj najdugovječnijoj koaliciji na Balkanu?

Iako nam je u razgovoru rekao da nema informacija o svojoj smjeni, te da u Banjaluku dolazi poslovno, par sati kasnije bilo je jasno da je Nenad Nešić još jedna "žrtva" Dodikove "sječe knezova". "Niko se nije rodio sa funkcijom" rekao nam je. 

Nakon jučerašnjeg cjelodnevnog vijećanja rukvodstva Republike Srpske i SNSD-a u zgradi Vlade Republike Srpske ( postavlja se pitanj otkud uopšte stranački sastanak u zgradi Vlade ), bilo je jasno kako će neko letjeti. A nakon prekjučerašnjeg skupa u Bijeljini, moglo je biti jasno da će to biti upravo NENAD NEŠIĆ.

Podsjetimo, Nešić se u skupu obrušio između ostalih i na dojučerašnje kolege iz DNS-a, a sadašnje DEPOS-ovce, nazvavši ih drposima i uhljebima. "Kad se sjetim ko nas je sve vodio, pa pogledajte poslanički klub, ovog drposa u Narodnoj skupštini, tunjo do tunje", rekao je Nešić i navodeći da DNS nije mjesto za funkcionere Demosa.

Zanimljivo kao da je u tom bijeljinskom govoru najavio svoju smjenu. "Nama ne treba pognuta glava, nama treba glava koja gleda u nebo, pa možda je i odsijeku. Pa i neka odsijeku, nići će nova. Evo i moja, moja je prva, nek je sijeku, ja se ne bojim" rekao je on.

Kako je rekao, tako se i desilo. "Zdravstveni razlozi" navedeni su kao izgovor da se podnese ostavka na funkciju v.d. direktora "Puteva Republike Srpske" a sve se dešava nakon razgovora sa Dodikom. Dodika je vjerovatno zaboljela i nedavno objavljena fotografija Nenada Nešića i bivšeg Predsjednika DNS-a Marka Pavića, pa je mogao pomisliti kako se DNS nije razračunao sa "duhovima prošlosti".

Čini se kako se SNSD odlučio da se razračuna sa kritikom na račun vladajuće koalicije, pa je odlučio da kazni "neposlušne" tik pred lokalne izbore. Drugim riječima, SNSD se obračunava sa kadrovima SP-a i DNS-a, na uštrb novih koalicinih partija nastalih iz ove dvije partije - SPS-a Gorana Selaka i DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića. Ista meta, isto odstojanje.

A šta se to dešava sa najdugovječnijom koalicijom na Balkanu, kako ju je Dodik sam jednom nazvao?

Klasična zamjena igrača na rezervnoj klupi. Umjesto jednih dolaze drugi. Različitih dresova a sa potpuno istim namjerama i pravilima ponašanja.

Prvo je u Banjaluci kažnjena Socijalistička partija. Krajem avgusta ove godine, rješenjem gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, na funkciju direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, umjesto dosadašnje direktorice Jelene Kurtinović iz Socijalističke partije, izabrana je Andrea Dorić iz Socijalističke partije Srpske. Dakle, Gradonačelnik Banjaluke je dio kolača vlasti ustupio novim socijalistima umjesto starim socijalistima Petra Đokića. I tu nije kraj. Na mjesto direktora Javne ustanove “Srednjoškolski dom” u Banjaluci umjesto dosadašnjeg direktora Branislava Vidića iz Đokićevih socijalista imenovan je Vladimir Kuvalja Socijalističke partije Srpske.

Iako je najavljeno da bi socijalisti mogli izaći iz koalicije, nije se desilo. Bez hrabrosti izgleda svi se šlepaju do izbora, da vide kakav bi moga biti izborni plijen i snaga na terenu.
 
Na najavu izlaska socijalista iz te najdugovječnije balkanske koalicije SNSD je putem svog portparola Radovana Kovačevića kazao kako su i oni nezadovoljni, ali da će koalicija "opstati". "Vjerujemo da će koalicija opstati, ostati jedinstvena i da ćemo nastaviti raditi na tome da obezbjedimo bolji život za naše građane" rekao je Kovačević.

I da li je uopšte bitno koja je politička partija uz SNSD? SP ili SPS..DNS ili DEMOS?

Ovako to funkcioniše kada je tehnologija vladanja zasnovana na foteljama i sitnopartijskim interesima, i kako ovakve stvari ogoljavaju samo postojanje ovakvih koalicija. 

"Javna je tajna način funkcionisanja javnih institucija, koje su uvijek, i to je pravilo, dio partijskog plijena. Paradoks je u svemu tome što su svi i taj model zdušno podržavali i funkcionišu na isti način dok su bili dio jedne priče. Sad su za te iste stvari spremni optužiti i zahtijevati kaznu za one druge, dok će sami u njima naklonjenim prilikama činiti iste stvari. I biće im normalne", rekla nam je ranije politička analitičarka Tanja Topić.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović ide korak dalje u kritici vladajuće koalicije koju je slikovito nazvao -Mala bara, a puno krokodila. 

"Kako sam to i predvidio, nakon što je Dodik podijelio svoje "koalicione partnere", formirao satelite DRPOS i SPS, bilo je pitanje dana kada će da eskalira sukob među "partnerima" jer je plijena sve manje, SNSD je sebi prigrabio sve a satelitima  daje mrvice. Vlast u Srpskoj najviše podsjeća na mafijašku organizaciju jer funkcioniše na istim principima podjele teritorija, raspodjele plijena i ima jednog čovjeka na vrhu, kapo di tuti kapi, koji donosi sve važne odluke. Dodik je osnovao SP i DRPOS kako bi držao u šahu i javno ponižavao Đokića, Pavića i Nešića, i pitanje je dana kada će SPRS biti najuren iz Vlade" kaže Vukanović za BUKU.

On ističe kako se Nešić nalazi u sukobu interesa, ne može biti poslanik i direktor. 

"Zbog kriminala u Putevima Srpske i velikih zloupotreba davno je trebao biti smijenjen i uhapšen, ali ga je na kraju jedna izjava koštala funkcije" ističe VUkanović za BUKU.

On kaže da institucije ne funkcionišu jer ih je mafija i kriminal zarobio, pravosuđe je sraslo sa organizovanim kriminalnim, sve odluke donosi jedan čovjek i Partija,  i svima je jasno da je ovo put u propast i potpunu anarhiju.

"Nešić i DNS su dobili što su tražili jer su skinuli glavu Paviću i mislili da će se tako spasiti, umjesto da su pokazali malo časti i obrazac kad je Dodik najurio "mangupe", i na kraju dobili što su tražili.Mislim da je dobro što je DNS na izlazim vratima iz vlasti pred lokalne izbore, kao i SP, jer je toliko nepovjerenje u vladajućim da bi ih to moglo koštati vlasti u mnogim lokalnim zajednicama" zaključuje Vukanović za BUKU.

Činjenica ostaje da iako SNSD tvrdi da će koalicija opstati, činjenica je da na terenu štošta ne funkcioniše. Vidljivo je to u Prijedoru, odakkle je i počelo Dodikov obračun sa DNS-om a od prije nekoliko dana i u Banjaluci u odnosu prema socijalistima. Izbori će pokazati, ko će najviše profitirati od ovakvog odnosa.

I možda najoblji opis ovakvih odnosa kao je jedan korisnik Tvitera, koji je da parafraziramo, napisao kako je "dugotrajan boravak uz vrhovnu moć stvorilo privid takve moći". I to vrijedi ne samo za Nenada Nešića. 

 Izvor: 6yka.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks