Senzacionalno otkriće ljekara: Smrtnost od Covida smanjena za oko 50 odsto za korisnike ovog lijeka


Senzacionalno otkriće ljekara: Smrtnost od Covida smanjena za oko 50 odsto za korisnike ovog lijeka

Najnovija istraživanja poduzeta u bolnicama širom SAD potvrđuju izraelske rezultate. Tretman Aspirinom smanjuje za 40 % rizik liječenja mehaničkom ventilacijom, prijemi u intenzivnu njegu su smanjeni za 43 %, a opća smrtnost u bolnicamasmanjena je za 47 % - objavio je Jerusalem Post.

Aspirin bi mogao značajno zaštititi pluća bolesnika COVID 19 i minimizirati potrebu za ventilacijom – prema najnovijim istraživanjima Sveučilišta George Washington, poznatijeg kao Columbia.

Ekipa koja je u bolnicama širom SAD posmatrala više od 400 COVID pacijenata - koji su uzimali Aspirin nevezano za njihovo COVID stanje, ustanovila je da je tretman Aspirinom smanjio rizik ozbiljnih parametara za skoro pola: mehaničku ventilaciju za 44%, prijem u jedinicu intenzivne njege za 43% i globalnu smrtnost u bolnicama za 47%.

“Na bazi posmatranja povezanosti krvnih ugrušaka i COVID 19 ustanovljeno je da bi aspirin, upotrijebljen kao prevencija protiv moždanog i srčanog udara, mogao bi biti vrlo značajan kod pacijenata COVID 19 - izjavio je Dr Jonatan Chow.

“Naša istraživanja su uspostavila vezu između niske doze Aspirina i smanjenja ozbiljnosti patološkog stanja COVID 19 i smrtnosti". Niska doza Aspirina je uobičajeni tretman za sve kod kojih postoji rizik od krvnih ugrušaka, rizik moždanog udara ili infarkta miokarda. Osim što napada respiratorni sustav, koronavirus je povezan sa zgrušavanjem u malim krvnim sudovima, što izaziva mini blokade u sustavu pluća i izaziva sindrom akutnog respiratornog distresa.

Izraelski istrazivači su došli do posve sličnih rezultata u preliminarnim istraživanjima u Barzilai Medical Centru u martu ove godine. Pored dejstva na krvne ugruške, ustanovili su da aspirin ima imunološke učinke te da je kod skupine, koja koristila aspirin, 29% manja vjerojatnost da se uopće zaraze virusom.

Aspirin je jeftin, jednostavno dostupan i milioni ga već koriste za liječenje zdravstvenih problema, rekao je Dr Chow. Pronalazak ove povezanosti je ogromno dostignuće za sve koji se bave smanjenjem rizika najrazornijih posljedica COVID 19. Aspirin, iako imao značajne efekte u smanjenju krvnih ugrušaka, može izazvati i poremećaje krvarenja i čir na želucu te nekada ima štetne nuspojave kod pacijenata kojima nije indiciran. Treba biti naročito oprezan i nikada ne započinjati tretman Aspirinom bez konsultiranja specijalista zdravlja - liječnika i farmaceuta.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter