Sedam od sedam: Sedam doživotnih presuda Haškog tribunala, svih sedam za Srbe

Sedam od sedam: Sedam doživotnih presuda Haškog tribunala, svih sedam za Srbe

Ratko Mladić je danas dočekao pravosnažnu presudu, prvostepeno je bio osuđen na doživotni zatvor zbog ratnog zločina tokom rata u BiH, a na ovu presudu su se žalili i Mladićevi branioci i Tužilaštvo, danas je ona potvrđena.

Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu osnovan je 1993. godine, a do sada je odredio sedam doživotnih robija i na sve su osuđeni Srbi, ukoliko se u to ubroji i danas donijeta pravosnažna presuda generalu Mladiću.

Podsjećanja radi, na doživotnu kaznu osuđen je pukovnik i načelnik bezbjednosti Glavnog Štaba VRS Ljubiša Beara. Pored njega, ta presuda je izrečena bivšem ratnom načelniku Generalštaba Zdravku Tolimiru i načelniku bezbjednosti Drinskog korpusa Vujadinu Popoviću.

Na doživotni zatvor su osuđeni i lider paravojne formacije Bijeli orlovi Milan Lukić, kao i komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislav Galić.

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je, takođe, na doživotni zatvor u martu 2019. godine, a tu odluku donijelo je Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične postupke, tijelo koje je naslijedilo Haški tribunal. Karadžić je proglašen krivim za ratne zločine u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti...

Treba napomenuti da su Goran Jelisić i Milomir Stakić osuđeni na 40 godina zatvora.

Jelisić je osuđen za ubijanje, mučenje i pljačku Muslimana i Hrvata u Brčkom i u logoru u brčanskoj luci u proljeće 1992. godine.

Stakić je prvobitno osuđen na doživotni zatvor, ali je ta odluka preinačena, te je 2006. godine osuđen na 40 godina robije zbog istrebljenja, ubistva i progona.

Potporučnik i načelnik bezbjednosti Zvorničke pješadijske brigade Drinskog korupsa VRS Drago Nikolić, predsjednik Republike Srpske Krajine Milan Martić i bivši general Vojske Republike Srpske dobili su po 35 godina zatvora.

Sud u Hagu osudio je 16 srba na kaznu veću od 20 godina, a više od 100 osoba je osuđeno pred ovom ustanovom.

Treba napomenuti da je Hag oslobodio bivšeg predsjednika Srbije Milana Milutinovića za zločine nad Albancima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, kao i nekadašnjeg načelnika Generalštaba VJ Momčila Perišića. Kapetan Miroslav Radić takođe je oslobođen optužbi, kao i Vladimir Kovačević Rambo, kome nije moglo da se sudi zbog bolesti.

Foto naslovna: Ilustracija/Depositphotos/suwannar1981.gmail.com
Izvor: b92.net/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter