Schmidt ekskluzivno najavljuje: Gledajte šta će tek u RS-u biti! Nema govora o trećem entitetu! (Video)

Schmidt ekskluzivno najavljuje: Gledajte šta će tek u RS-u biti! Nema govora o trećem entitetu! (Video)

Teška pitanja novinara i birokratski odgovori visokog predstavnika! Hadžifejzović: "Ovo je ključno pitanje: jesu li Vam svi bosansko, bošnjački, građanski i lideri ljevice, svi osim HDZ-a, u Neumu i Sarajevu kazali da Vi nametnete Izborni zakon da ne bi oni ispali krivci?" Schmidt: "Izetbegović je na dan izbora i u danima...poslije izbora rekao da razumije moju odluku i da je ona dobra!" Hadžifejzović: "Zašto je onda Erdoganu rekao da to isključivo jača pozicije HDZ-a?"

Schmidt: "Ne znam šta je rekao Erdoganu, ali je na dan izbora rekao: 'Deblokada je važna! Analizirat ćemo Schmidtovu odluku!'"

"Rezultat Neumskih pregovora bila je nula i morao sam reagovati! Ne možete moju odluku mjeriti kao dobru ili lošu! Sačekajte efekte! Nijedna stranka od mene nije zvanično tražila da nametnem izmjene Izbornog zakona! Jedino mi je bilo bitno da izađemo iz blokade! Hrvatska mora poštovati nezavisnost BiH! Napisao sam u izmjenama da ne treba jačati etničku grupu nego saradnju među njima! S Vučićem sam pričao o integritetu BiH i autonomiji RS-a! Briga koja se rađa zbog blizine Moskve postavlja pitanje: kuda idu EU integracije! Ključ stabilnosti BiH leži i u Srbiji! Hrvatska, Srbija, ali i Turska igraju važnu ulogu u BiH! Nije riječ samo o tome da se dogovore Sarajevo i Banja Luka!"

Senad: "Niste li HDZ-u dali ključ u ruke?! Dali ste manjinskoj stranci vlast nad većinom!"

Schmidt: "Nisam to tako doživio! Mnogo toga se blokira! Ulogu igra i presuda 'Ljubić' koju je teško interpretirati! Tu temu treba okončati! Hrvati su konstitutivni narod i alergični su na to da im se kaže da su manjina! Ne smijemo dopustiti da dođe do podjele Federacije na bilo koji način! Oni koji govore o trećem entitetu ne smiju dobiti nikakvu podršku! HDZ je bio taj koji je sve blokirao! Sada neće moći blokirati! Kao racionalni Nijemac, kažem kao racionalnom Bosancu: ne može jedna partija sve blokirati i da četiri godine nemamo imenovanje Vlade! Dajte mi prijedlog da na drugi način deblokiramo ovu zemlju! Ubrzao sam imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH! Dao sam rokove! Dosta više; kraj, gotovo! Ja ne mogu promijeniti državni Ustav! To mora uraditi Parlament, a to uključuje i provedbu presuda Evropskog suda! Za mene je 'Ljubić' sada završen! Ne treba Finci ili Sejdić da budu birani! Ne mogu na tri člana Predsjedništva izabrati četvrtog!

Vučić ima potpuno drugačije mišljenje od Dodika! Dodik i Putin slično razmišljaju! Uskoro ću uraditi nešto u vezi s državnom imovinom, nešto što će se odnositi na RS, jer i RS će biti dio EU integracija! Preporučujem Dodiku da se vrati u period kada smo intenzivno sarađivali! Zabrinut sam za izborne rezultate u RS-u! Imam povjerenje u CIK! CIK i nadležne institucije trebaju provjeriti izborne krađe! Toliki broj nevažećih glasova je iznenađenje! U budućnosti ćemo još više pomoći CIK-u! Uzdržan sam, jer imam puno povjerenje u CIK! Zatvorit ću sve praznine! Ne moram koristiti Bonske ovlasti kada su pitanju izborne krađe! Neka Jelena Trivić, PDP i ostali traže ponovno brojanje glasova! Neću reći o čemu sam razgovarao sa Izetbegovićem u nedjelju i nakon izbora! Izetbegović je javno rekao da razumije moju odluku da nametnem izmjene Izbornog zakona i da je ona dobra! Izetbegović je rekao: 'Analizirat ćemo Schmidtovu odluku, ali deblokada je važna!' SDA nije loše prošla s rezultatima izbora! Ovo je za mene prelazno rješenje; neka bh. političari naprave bolje rješenje!"

 

Video: Face HD TV/youtube.com 
Foto naslovna: Printscreen/Face HD TV
Izvor: face.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter