Saopštenje PDP -Ko je ovlastio Dodika da se miješa u rad tužilaštva i vodi istragu?!-

Saopštenje PDP -Ko je ovlastio Dodika da se miješa u rad tužilaštva i vodi istragu?!-

Ovdje se postavlja pitanje otkud njemu informacije iz policijske istrage i koja ovlaštena lica i na osnovu kojih propisa daju informacije neovlaštenim i nenadležnim osobama?

"Кo je ovlastio Dodika da vodi istragu? Кo je njega, dojučerašnjeg glavnog epidemiologa, prvog ekonomistu, istraživačkog novinara Republike Srpske, ovlastio da se sada miješa i u rad tužilaštva i da napada njihovo djelovanje, a u vezi sa istragom posljednjeg u nizu teških ubistava koje je potreslo Srpsku", pitaju se u PDP-a u saopštenju za javnost.

"Ovdje se postavlja pitanje otkud njemu informacije iz policijske istrage i koja ovlaštena lica i na osnovu kojih propisa daju informacije neovlaštenim i nenadležnim osobama? On je predsjednik političke strane i član Predsjedništva BiH, te ni po jednom osnovu nema nadležnost da se upliće u istrage tužilaštava, a pogotovo ne u operativni rad Policije Republike Srpske", navodi se u saopštenju.

Drugo pitanje je, kažu u PDP-u, Dodikov direktan napad na postupajućeg tužioca što predstavlja direktno miješanje i pokušaj uticaja na tok istrage u toku.

PDP, u tom kontekstu, pozdravlja reakciju Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske koje je Dodikove postupke nazvalo imenom - laži i manipulacije!

"Želimo da vjerujemo da je to korak ka trajnom distanciranju pravosudnih organa u Srpskoj od samovolje jednog čovjeka i njegove partije i početak depolitizacije pravosudnih institucija", navode u PDP-u.

PDP podsjeća građane da je zadatak političke vlasti da stvori povoljan bezbjednosni i opšti ambijent i omogući nezavisan rad pravosuđa, a ne da se miješa u konkretne slučajeve.

"Umjesto da u je Republici Srpskoj stvoren siguran bezbjednosni ambijent, svjedočimo da se ne uspijeva riješiti čitav niz mafijaških ubistava koje potresaju Srpsku još od 2015. godine. Droge i kriminala je na svakom ćošku, najzloglasniji klanovi nesmetano krstare Srpskom, kreću se u društvu visokih policijskih službenika, sam SNSD organizuje zabave na kojima dolazi do opštih tuča, opijanja maloljetnika, a to se zataškava. A podsjećamo da su svi rukovodioci bezbjednosnog sektora punih 16 godina lični Dodikov izbor. Samim tim, on nosi možda i najveću odgovornost za ugroženu bezbjednosnu situaciju u Republici Srpskoj", zaključuje se u saopštenju za javnost Partije demokratskog progresa.

Foto naslovna: bs.wikipedia.org
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter