Samsung Exynos 990 ima podršku za 120Hz osvežavanje i napredne AI mogućnosti


Samsung Exynos 990 ima podršku za 120Hz osvežavanje i napredne AI mogućnosti

Samsung je zvanično predstavio svoj najnoviji mobilni procesor, zasnovan na 7nm tehnologiji proizvodnje. Čipset će budućim telefonim nuditi podršku za zahtevne funkcije u domenu veštačke inteligencije (AI), videa i 5G mogućnosti. Exynos 990 čipset upotpunjuje Arm Mali-G77 GPU, koji je zasnovan na novoj Valhall arhitekturi.

Samsung tvrdi da novi mobilni procesor nudi za 20% bolje performanse u odnosu na svog prethodnika, zahvaljujući CPU strukturi sa tri klastera (dva prilagođena jezgra, dva Cortex-A76 za performanse i četiri Cortex-A55 jezgra). Pored toga, Mali-G77 GPU takođe nudi za 20 procenata bolje preformanse u segmentu grafike i efikasnosti.

Samsung je u procesor implementirao podršku za 120Hz osvežavanje, što će otvoriti put ka objavi budućih Galaxy uređaja sa displejima koji imaju višu stopu osvežavanja.

Kada je u pitanju AI segment, Exynos 990 implementira dvojezgarni NPU (neural processing unit) i novi digitalni signalni procesor, koji su sposobni za obradu deset biliona operacija u sekundi. Sam NPU podržava on-device AI proces, za koji Samsung tvrdi da će poboljšati sigurnost i efikasnost kod telefona.

Kako bi zadovoljio buduće potrebe na polju 5G konekcije, samsung je predstavio i 7nm 5G Exynos Modem 5123, sa podrškom za sub-6GHz i mmWave, kao i 2G GSM/CDMA, 3G WCDMA, TD-SCDMA, HSPA i 4G LTE mreže. Memorijski protok novog Exynos procesora podržava LPDDR5 prenos podataka do 5500 megabita u sekundi.

Samsung će sa masovnom proizvodnjom Exynos 990 čipseta i Exynos Modem 5123 započeti do kraja 2019. godine.

Izvor: neowin.net/benchmark.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks