Samo pošteno! Velelepna vila od 750.000 evra pod lupom: Dodikove malverzacije tresu region

Samo pošteno! Velelepna vila od 750.000 evra pod lupom: Dodikove malverzacije tresu region

Velelepna vila Milorada Dodika na Dedinju ponovo je pod lupom. Ministarstvo pravde BiH uputilo je na zahtjev Tužilaštva BiH prošle nedjelje Srbiji novu urgenciju u kojoj se traži dostavljanje dokumentacije o tome kako je još uvijek aktuelni srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a kupio vilu na Dedinju u Beogradu, i to za 750.000 evra.

Tužilaštvo BiH Dodika u predmetu „Pavlović banka“ sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca, i on je u martu ispitan u svojstvu osumnjičenog u ovom predmetu.

Pored toga, sumnja se da je on kredit u pometnutoj banci ovjerio pečatom Vlade Republike Srpske, jer je u to vrijeme bio premijer Republike Srpske.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dodik je negirao ove navode i tvrdio da je sve uradio prema zakonu i da mu sve „pakuju stranci“.

Sporna vila

Vilu na Dedinju Dodik je kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 evra, a kako tvrdi, novac za kupovinu obezbedio je iz kredita u „Pavlović banci“. Međutim Tužilaštvo BiH navodi da je kredit podignut godinu dana nakon kupovine vile, odnosno 27. juna 2008. godine zbog čega je i pokrenuta istraga koja treba da utvrdi odakle Dodiku novac za kupovinu kuće.

Dodik ne odustaje od tvrdnji da je vila plaćena iz kredita i da za istragu kaže da je pokrenuta „iz političkih razloga“, kao i da „službenici američke ambasade rovare po tužilaštvu i traže podizanje optužnice“. Takođe, tvrdi da je saslušan u svojstvu svedoka, ali su ga iz Tužilaštva demantovali navodeći da je saslušan kao osumnjičeni.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dodik je nakon saslušanja rekao da kredit i dalje otplaćuje, a da rate plaća od plate i izdavanja pomenute vile u Beogradu.

„Kredit sam otplaćivao ne samo od plate već i od izdavanja te nekretnine. Zakupnina je pokrivala ratu kredita. Kasnije sam prodao dva stana u Beogradu i taj novac djelimično iskoristio za vraćanje kredita“, rekao je Dodik, ne navodeći zašto se u njegovoj imovinskoj karti ne pominju dva stana u Beogradu koje je prodao.

Šta piše u Dodikovoj imovinskoj karti?

Prema posljednjim dostupnim podacima o imovini političara u BiH koje je objavila Izborna komisija uoči izbora 2018. godine, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegova supruga Snježana vlasnici su ukupno četiri nekretnine u Bosni i Hercegovini, kao i velelepne vile u Beogradu.

Pored toga, Dodikova ćerka Gorica i njen suprug vlasnici su garaže od 45 kvadrata u Beogradu. Dodikova plata na funkciji člana Predsedništva iznosi 4.913 maraka, odnosno oko 2.500 evra.

Sam Dodik je vlasnik stana od 77 kvadrata u Laktašima u vrijednosti od oko 40.000 evra. Njegova supruga Snježana vlasnica je dvije kuće, od kojih je jedna procijenjena na oko 150.000 evra. Veći dio zemljišta kojim upravlja lider Srba u BiH nalazi se u vlasništvu njegove supruge, koja je u zvaničnoj imovinskoj karti navedena kao suvlasnik ukupno četiri zemljišna posjeda u Laktašima i Gradiškoj.

Milorad Dodik posjeduje i automobil vredan oko 5.000 evra, dok se na ime njegove supruge vodi nešto luksuznije vozilo vrednosti oko 20.000 evra.

On je 2018. godine dao uvid i u bankarske račune, na kojima se tada nalazilo ukupno 27.000 evra. Njegova supruga pod stavkom „kooperacija zajedničkog imanja“ ima prihode u visini oko 23.000 evra mjesečno.

Foto naslovna: rtvbn.com
Izvor: nova.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter