Samo porodično! A šta ćemo sad? IRB RS plasirala Prointeru i Kalderi više od 9,5 miliona KM


Samo porodično! A šta ćemo sad? IRB RS plasirala Prointeru i Kalderi više od 9,5 miliona KM

Investiciono-razvojna banka RS preko svojih fondova je putem kredita i pozajmica firmama „Prointer ITTS“ i „Kaldera Company“ koje posluju unutar „Infinity Internacional Group“ plasirala preko 9,5 miliona KM od čega je najveći dio otplaćen.

„Poslovna saradnja IRB RS i navedenih privrednih društava se ogleda kroz finansiranje projekata od osnivanja IRB, pa do danas. Neki od tih projekata su uspješno realizovani i otplaćeni, dok je za još jedan dio projekta otplata u toku. Svi plasmani su obezbijeđeni nepokretnom imovinom, garancijom Garantnog fonda RS, jemstvima, mjenicama i zalogom na potraživanja“, navodi se u odgovoru IRB-a na pitanja CAPITAL-a.

Dakle, kaže se dalje, fondovi kojima upravlja IRBRS od 2012. godine u koje spadaju Akcijski fond, Fond za restituciju, Fond za razvoj i zapošljavanja RS, te takođe putem Banjalučke berze, kupili su obveznice „Kaldera Company“ čiji je rok dospjeća 20 godina, a posljednja rata dospjeva 11. jula 2031. godine.

Iz IRB-a ne preciziraju kolika je vrijednost finansiranih projekata i odobrenih plasmana, ali naglašavaju da su „prilikom odobravanja plasmana, instrumenti obezbjeđenja povrata koji su definisani internim aktima, potpuno zadovoljeni“.

Prema saznanjima CAPITAL-a, radi se o 35.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.894.000 KM koje je kupio Akcijski fond, dok je Fond za restituciju kupio obveznice u vrijednosti od 947.000 KM.

Pored toga, „Kaldera Company“ je putem Fonda za razvoj i zapošljavanje je podigla kredit od 2.900.000 KM koji ističe u septembru naredne godine, dok kredit od 786.000 KM ističe 2029. godine.

Kada je riječ o „Prointer ITTS“, toj firmi je u maju 2020. godine preko Fonda za razvoj i zapošljavanje bez finansijskog posrednika odobrena pozajmica od tri miliona KM koja ističe u maju naredne godine.

U posmatranom periodu, kažu dalje iz IRB-a, „Kaldera Company“ i „Prointer ITTS“ otplatile su preko 80 odsto svih svojih ukupnih dosadašnjih obaveza, računajući i zatvorene kredite, dok su obaveze po aktivnim ugovorima otplaćene u iznosu od 66 odsto.

„Važno je naglasiti da i pored Investiciono-razvojne banke RS postoji i značajan broj komercijalnih banaka koje se pojavljuju kao povjerilac navedenih društava“, ističu iz IRB-a.

Oni dalje kažu da su u svakodnevnoj komunikaciji sa predstavnicima navedenih privrednih društava koji su izrazili izuzetnu spremnost i saradnju u prevazilaženju potencijalnih problema koji se mogu javiti u pogledu servisiranja obaveza.

„Takođe im je upućen i zvaničan dopis u kojem IRB traži da bude blagovremeno obavještavana o trenutnom stanju društava, realizaciji postojećih ugovora, kao i kontaktima sa komercijalnim bankama u pogledu statusa njihovih transakcionih računa koji su i dalje aktivni na tržištu RS“, kažu iz IRB-a RS.

Piše: D. Momić
Foto naslovna: Capital/IRB
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter