Samo pola godine od imenovanja novi predsjednik suda u Brčkom suočava se sa disciplinskom tužbom


Samo pola godine od imenovanja novi predsjednik suda u Brčkom suočava se sa disciplinskom tužbom

Ured disciplinskog tužioca protiv Dragana Tomaša je podigao disciplinsku tužbu jer je u tri predmeta kasnio sa izradom odluke. Tomaš je za predsjednika suda imenovan u novembru prošle godine i na toj funkciji je naslijedio Jadranka Grčevića čiji su dugogodišnji mandat obilježile različite afere i čak 54 disciplinske prijave od kojih je samo jedna rezultirala disciplinskim postupkom

Nije prošlo ni pola godine kako je imenovan za predsjednika Osnovnog suda u Brčkom, a Ured disciplinskog tužioca podigao je disciplinsku tužbu protiv Dragana Tomaša jer je u tri predmeta kasnio sa izradom odluke. 

U maju je pred Disciplinskom komisijom održano pripremno ročište, a iz Ureda su od materijalnih dokaza priložili dvije anonimne pritužbe koje su zaprimili protiv Tomaša, CMS popise predmeta i presuda. Tuženi je tada kazao da kašnjenja nisu neopravdana i sve je pravdao lošim zdravstvenim stanjem u 2021. i 2022. godini. Početkom juna je trebala biti održana glavna rasprava, ali je ona odgođena na molbu tuženog Tomaša i pomjerena je za 25. juli. 

Dragan Tomaš je fotelju predsjednika suda naslijedio od Jadranka Grčevića koji je tu funkciju obavljao punih 20 godina. Podsjetimo da je Grčević tokom višedecenijskog mandata skupio čak 54 disciplinske prijave, ali je samo u jednom slučaju protiv njega vođen discplinski postupak koji nije okončan jer se penzionisao. 

Za Tomaša se godinama u kuloarima govorilo da je Grčevićev čovjek od povjerenja, a očekivalo se da će biti njegov nasljednik. Tako je i bilo. 

Za sudiju Osnovnog suda u Brčkom Tomaš je izabran prije osam godina. Pravosudna komisija je u dva navrata pokušala da ga “progura” za člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, iako su iz Vijeća u to vrijeme, radi ravnomjerne nacionalne zastupljenosti, izričito tražili sudiju ili tužioca iz reda bošnjačkog naroda. Zbog ovog slučaja reagovali su i međunarodni predstavnici u BiH, tako da je Pravosudna komisija na kraju povukla svoj prijedlog.

Još krajem jula prošle godine Žurnalu je u Tužilaštvu BiH potvrđeno da, na osnovu anonimne prijave protiv Tomaša, postoji predmet. S obzirom na status predmeta, više informacija ili detalja nisu mogli davati. 

Piše: Z. Đelilović
Foto naslovna: Fena/Dragan Tomaš
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter