Samo pljačkaj! Bilo je potrebno da dođe SIPA da bi OC Jahorina raskinula dugogodišnje sporne ugovore?


Samo pljačkaj! Bilo je potrebno da dođe SIPA da bi OC Jahorina raskinula dugogodišnje sporne ugovore?

Prema dobro obaviještenim izvorima Žurnala, Ljevnaić nikada ne bi donio odluku o raskidu sporazuma o nabavci sa „Nedomex Logistikom“ da mu na vrata nije pokucala SIPA-a, koja je prije par mjeseci iz OC „Jahorina“ izuzela dokumentaciju koja se odnosi na sasvim drugu nabavku. Isti izvor navodi da je potom Ljevnaić, zajedno sa predsjednikom OC „Jahorina“ Nedeljkom Elekom, krenuo u akciju „čišćenja“ tendera koji mogu biti sumnjivi i sporni istražiocima.

Olimpijski centar „Jahorina“ 3. marta ove godine donio je odluku da raskine sve okvirne sporazuma sa firmom „Nedomex Logistika“ d.o.o. Pale, koji se odnose na nabavku prehrambenih proizvoda, pića, cigareta, sredstava za higijenu i ostalih roba za potrebe OC. Odluku o raskidu sedam Okvirnih sporazuma sa firmom „Nedomex Logistika“ 6. marta potpisao je direktor OC „Jahorina“ Dejan Ljevnaić.

Sama po sebi ovakva odluka ne bi bila posebno interesantna da se ne radi o firmi iza koje suštinski stoji Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“, iako je kao formalni vlasnik te firme navedena Jovana Vukadin. Vukadin je rođena sestra Milenka Eleka, rođaka Nedeljka Eleka, sa kojim je bio suvlasnik firme „Nedomex“ d.o.o., koja je prošle godine otišla u stečaj. Prethodni vlasnik „Nedomex Logistike“ bio je Đorđe Elek, takođe blizak rod Nedeljka Eleka. U zvaničnim aktima Jovana Vukadin i Đorđe Elek upisani su kao sadašnja vlasnica i prehodni vlasnik te firme.

Ljevnaić nije odgovorio na pitanje Žurnala da li je odluku o raskidu sporazuma sa „Nedomeks Logistikom“ uslijedila nakon što su se u medijima pojavile informacije da je vlasnica te firme u rodbinskim vezama sa Nedeljkom Elekom, predsjednikom Nadzornog odbora OC Jahorina, što je klasičan sukob interesa?

Prema dobro obaviještenim izvorima Žurnala, Ljevnaić nikada ne bi donio odluku o raskidu sporazuma o nabavci sa „Nedomex Logistikom“ da mu na vrata nije pokucala SIPA-a, koja je prije par mjeseci iz OC „Jahorina“ izuzela dokumentaciju koja se odnosi na sasvim drugu nabavku. Isti izvor navodi da je potom Ljevnaić, zajedno sa predsjednikom OC „Jahorina“ Nedeljkom Elekom, krenuo u akciju „čišćenja“ tendere koji mogu biti sumnjivi i sporni istražiocima SIPA-e, među kojima su i sporazumi sa „Nedomeks Logistikom“, jer se radi o klasičnom sukobu interesa, koji je već objelodanjen, nakon što je o tome na svom blogu pisao opozicioni političar Nebojša Vukanović.

Sagovornik Žurnala pojasnio je da je SIPA iz OC „Jahorina“ izuzela dokumentaciju u vezi sa ugovorom, koji je 24. decembra 2020. godine potpisan sa firmom “VERTEX INVEST GROUP” iz Brčkog o isporuci i montaži dvije pokretne trake, po sistemu “ključ u ruke“, koje su koštale 1.589.279 konvertibilnih maraka, bez uračunatog PDV-a. Žurnal je o toj javnoj nabavci, na kojoj su pojedinci nezakonito zaradili oko milion maraka, detaljno pisao.

SIPA je, kako saznaje Žurnal, pozvala članove Komisije OC „Jahorina“, koji su sprovodili ovu javnu nabavku, kao i tehničkog direktora Branu Čupovića, da daju izjavu, zbog čega su oni angažovali advokate, da bi pripremili svoju odbranu. Sagovornik Žurnala navodi da je ovaj slučaj i ulazak SIPA-e u OC „Jahorina“ ponukao Ljevnaića da pregleda i svu ostalu dokumentaciju u vezi sa javnim nabavkama, pa i onu sa „Nedomeks Logistikom“. 

Od Ljevnaića nismo dobili ni odgovor na pitanje - Kolika je vrijednost nabavljenih roba različitih vrsta, koje je OC Jahorina u prethodne dvije godine, otkako su potpisani pojedinačni sporazumi, koji su sada raskinuti, nabavila putem firme „Nedomex Logistika“?

Prema podacima objavljenim na poslovnom portalu Akta.ba firma „Nedomex Logistik“ je u toku 2020. godine pobijedila na pet tendera za nabavku raznih prehrambenih proizvoda, pića i drugih roba za potrebe OC „Jahorina“, čija je ukupna vrijednost iznosila 225.975,91 konvertibilnih maraka.

Ta firma osnovana je u martu 2018. godine, a prema portalu Akta.ba u 2021. godini imala je ukupan prihod od 2.539.413 KM, dok je te godine ostvarila dobit od oko 32.000 KM.

Zanimljivo je da je OC „Jahorina“ tokom 2022. godine nabavljao razne vrste roba od firme „Nedomex“ d.o.o. Pale, čak i u vrijeme nakon što je kod Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu rješenjem od 25.8.2022. godine otvoren stečajni postupak nad imovinom tog preduzeća. Poslije otvaranja stečajnog postupka nad „Nedomex-om“, OC Jahorina je sa tom firmom potpisala tri ugovora, ukupne vrijednosti 100.921,54 KM. Netom prije pokretanja stečaja, krajem jula, OC „Jahorina“ je sa istom firmom sklopila ugovor o nabavci sredstava za higijenu težak 99.780,10 KM?!!

Nema sumnje da su „Nedomex Logistika“ i firma „Nedomeks“ u stečaju povezane firme, obje su registrovane na istoj adresi, Jahorinski potok bb Pale. Nedeljko Elek je svojevremeno bio upisan i kao prvi osnivač i vlasnik „Nedomex-a“, a onda je vlasničku palicu predao Milenku Eleku, takođe bliskom rođaku.  

ELEKOV POZIV NA LINČ

Nedeljko Elek, osim što je predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“, direktor je i „Sarajevo-gasa“ iz Istočnog Sarajeva. Prethodnih dana našao se u žiži javnosti, nakon što je na svom Twitter profilu pozvao na javni linč  Tanju Milašinović - Martinović, zamjenicu ambasadora BiH pri Savjetu Evrope u Strazburu.

"Ovo je Tanja Milašinović-Martinović. Srpkinja, koja je bila suzdržana na glasanju za prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope. Inače iz Prijedora", napisao je Elek, navodeći čak i njenu kućnu adresu. Još je napisao: "Siguran sam da ćemo joj prirediti topao doček kada se vrati!!!"

Na Elekovu objavu reagovalo je Ministarstvo spoljnih poslova BiH,  najoštrije osuđujući prijetnje Milašinović-Martinović.

"Nije prvi put da glasanje BiH u međunarodnim tijelima i institucijama nije naišlo na odobravanje svih politika u BiH, ali je prvi put da je predstavnik BiH izložen prijetnjama zbog toga", navedeno je u saopštenju MSP BIH, koje je pozvalo nadležne organe da preduzmu sve radnje iz svoje nadležnosti da bi se ovakvo ponašanje kaznilo i spriječilo njegovo moguće ponavljanje u budućnosti.

Nadležni organi se još nisu oglasili o ovom pozivu na linč.

Piše: Ljiljana Kovačević
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter