Samo ove godine je izvoz Alumine veći od 200 miliona evra a prodaju je Pavgordu za 42 miliona KM??

Samo ove godine je izvoz Alumine veći od 200 miliona evra a prodaju je Pavgordu za 42 miliona KM??

Prenos duga "Alumine" može da odobri samo NSRS. Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS-a pozvala je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Republike Srpske, Radovana Viškovića da se oglase povodom kupovine potraživanja Fabrike glinice "Birač" od strane preduzeća "Pavgord".

Pandurević tvrdi da su joj izvori iz Vlade Republike Srpske javili da je “Pavgord” uplatio Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi Srpske polovinu novca od 42 miliona КM za kupovinu potraživanja od FG Birač.

Dodaje da njeni izvori još otkrivaju da je Poreska uprava Republike Srpske potpisala ugovor sa “Pavgordom” još prije 180-te sjednice Vlade RS o prodaji potraživanja “Pavgordu”.

Pandurevićeva je pozvala direktora Poreske uprave Republike Srpske, Gorana Maričića i ministarku finansija RS, Zoru Vidović da objave ugovore sa “Pavgordom” o prenosu potraživanja.

"Tražimo od direktora Fonda PIO, FZO, Voda Srpske i Elektro-Bijeljine da kažu da li su i oni potpisali ugovore i ako jesu da ih objave. Tražimo od pravobranioca RS, Milimira Govedarice da objavi svoje mišljenje na osnovu kojeg je potpisan ugovor o prenosu potraživanja na “Pavgord”. Tražimo od Milorada Dodika i Radovana Viškovića da konačno guknu i prestanu se praviti mrtvi u slučaju pljačke “Alumine”, poslednjeg resursa u zvorničkoj regiji", napisala je Pandurevićeva na svom Fejsbuk profilu.

Ona poziva i Tužilaštvo BiH da kaže da li postupaju po prijavama vezano za nezakonito ustupanje potraživanja i prodaje “Alumine” i da donesu privremenu mjeru zabrane raspolaganja garancijom, depozitom i prodajom potraživanja.

Prema njenim riječima pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica nije se mogao saglasiti sa ugovorima kojima država ustupa poreze i doprinose jer je to nezakonito i do sada nezabilježeno u svijetu.

Porezi su, kako kaže, primarni budžetski prihod i Poreska uprava RS je ovlašćena da za račun državnog budžeta vrši naplatu ovih potraživanja.

"Poreska uprava RS nema ovlašćenja da naplatu prenese na nekog “Pavgorda”, posebno jer on nije imalac javnih ovlašćenja. Zakon o obligacionim odnosima, njegov član 436. zabranjuje prenos potraživanja koje se po svojoj prirodi protivi prenošenju na drugog, a to su porezi, doprinosi i druga davanja. Takav prenos potraživanja ne može odobriti ni pravobranilac, niti ugovr smiju potpisati direktori preduzeća", pojasnila je.

Takav prenos potraživanja, eventualno, može jedino odobriti Narodna skupština RS kao zakonodavac, dodala je.

Pandurevićeva naglašava da preduzeće vrijedno preko 500 miliona, čiji će izvoz ove godine biti veći od 200 miliona evra, na krajnje netransparentan i nezakonit način, prepušta se za 42 miliona КM firmi koja nema nikakvog iskustva u vrsti poslova kojima se bavi “Alumina” i koje iza sebe ima opustošena semberska preduzeća.

"Postoje firme, kao što je “Alumina” koje ni za milijardu ne smijete prodati onima koji nisu dokazani u tom poslu. Odgovorne vlade, svakako, dva mjeseca pred izbore ne prodaju strateške resurse. To rade samo korumpirane vlade latinoameričkih država koje gledaju da pokupe pare i bježe što dalje iz zemlje. Iz “Alumine” se itekako ima šta pokupiti. U ovom momentu oni imaju 50-60 miliona КM zaliha i još toliko nenaplaćenih, a naplativih, potraživanja", zaključila je.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter