Samo jedna od četiri osobe prežive na respiratoru


Samo jedna od četiri osobe prežive na respiratoru

Lijeka i vakcine protiv korona virusa još nema, ali postoje terapije koje pokazuju rezultate. No, Bosna i Hercegovina te lijekove nije nabavljala. Problem je i manjak respiratora, ali i njihovo servisiranje. Koliko često se moraju servisirati respiratori koji se trenutno koriste u bolnicama širom Bosne i Hercegovine? Jedno je od pitanja koje smo tražili od nekoliko zastupnika svjetskih proizvođača respiratora. Odgovor smo dobili od firme Medical iz Mostara, koja je zastupnik General Electrica. "Respiratori General Electric servisiraju se jednom godišnje po protokolima proizvođača. Za ostale modele respiratora nemamo informacije. General Electric preko svog autorizovanog distributora servisira svoje respiratore. Firma Medical vrši servisiranje svih svojih respiratora kod svojih korisnika".

Respiratori se po potrebi servisiraju i prije tog roka od 12 mjeseci u zavisnosti od potreba i modela. S druge strane, lijekovi koji se preporučuju osobama koje su oboljele od korone premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić odbio je nabaviti. A taj lijek dostupan je u zemljama regije. Iz Agencije za lijekove odgovaraju: "Ni jedan od dva lijeka koji se preporučuju osobama koji imaju težu kliničku sliku uzrokovanu korona virusom - Remdesivir i Favipiravir - nije odobren za tržište BiH, odnosno nije ga registrovala ova agencija. Remdesivira možda ima na teritoriji EU, jer je Evropska agencija za lijekove nedavno za njega dala pozitivnu ocjenu, a Favipiravira bi moglo da bude u Italiji, jer ga je Italija odobrila i ima ga u Japanu, jer je tamo odobren još od 2014. za tretman oboljenja izazvanih drugim RNK virusima. U Bosnu i Hercegovinu ovi lijekovi trenutno mogu ući samo putem interventnog uvoza, koji odobravaju entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja i Odjel za zdravstvo Brčko Distrikta".

Pacijent mora da ide na respirator kada nema samostalnu sposobnost funkcije disanja i tada dolazi do otežanog disanja i osoba zaražena COVID-19 mora na mehaničku ventilaciju, objašnjava doktorica sa kliničko centra u Tuzli Jasmina Smajić. "Ima nešto što je priroda odredila, a to se naziva sekvencija disanja. Odnosno što je uobičajeni broj udisaja u toku jedne minute. Pa sad da li je to što je prije bilo 12 do 14 ili 14 do 16. To je uobijčajeni broj udisajnih pokreta odnosno, broj respiracija u toku jedne minute", pojašnjava Smajić, vođa tima za liječenje KOVID-19 infekcije UKC Tuzla.

Svaka minuta je bitna u borbi za živote KOVID pacijenta, a tu borbu otežava i veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika. Samo u Kantonalnoj bolnici Zenica 142 uposlenika zaražena su korona virusom. Direktor ove bolnice Rasim Skomorac ističe da ima slučajeva osoba koje su skinute sa respiratora i vraćene na normalni tretman ali da nema konkretne brojke. "Mi u ovom trenutku imamo što se tiče anestezije osam nedostajućih doktora. A ukupno ih je 15. Tako da vam to govori dovoljno o situaciji u kojoj se nalazimo. Na KOVID odjelu u ovom trenutku imamo šest pacijenata koji su na respiratoru tako da preostale kolega anesteziolozi pokrivaju sve ove pacijente koji su na respiratorima na KCOVID-19. Također pokrivaju i hitni operativni program za situacije kada je to potrebno", kaže Skomorac.

Bosna i Hercegovina još uvijek nema zvanične parametre koliko osoba nakon priključenja na respirator izgubilo život. Samo jedno od istraživanja The Journal of the American Medical Association koje se baziralo na New York pokazuje da je 76,4% osoba koje su bile na respiratoru u dobi od 18 do 65 godina preminulo, a čak 97,2% osoba starijih od 65 godina izgubilo je život. S druge strane smrtnost osoba koje nisu bile na respiratoru je mnogo manja.

Izvor: ba.n1info.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks