Samo bahato sa narodnim novcem: Ministri u Vladi Srpske ne polažu račune kome plaćaju milionske usluge (Video)

Samo bahato sa narodnim novcem: Ministri u Vladi Srpske ne polažu račune kome plaćaju milionske usluge (Video)

Vlada Republike Srpske nastavlja da izdvaja milionske iznose za konsultante u inostranstvu. O kojim konsultantskim kućama se radi i kakvi su efekti izdvajanja tog novca, i dalje je nepoznato.

U prošloj godini Republika Srpska je isplatila skoro 2 miliona maraka konsultantima u inostranstvu, navedeno je u revizorskom izvještaju Ministarstva ze evropske integracije i međunarodnu saradnju. Međutim njihov identitet  i dalje je tajna.

Rashodi za stručne usluge iskazani u iznosu od 1.905.824 КM najvećim dijelom odnose se na izvršene stručne usluge po osnovu ugovora sa pravnim licima u inostranstvu nad kojima je utvrđen stepen tajnosti prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka.

Praksa da se javni novac troši na netransparentan način, a da insitucije na to ne reaguju je zabrinjavajuća, kažu u opoziciji, međutim u Republici Srpskoj  nije nikakva novost.

Na pitanje zašto godinama nema objašnjenja gdje je konkrtetno otišao taj novac, iz opozicije odgovaraju da se to dešava  jer su efekati milionskih trošenja, kako navode, porazni.  

Vlada Republike Srpske je i u prethodnim godinama izdvajala milione maraka za stručne usluge, bez jasnog obrazloženja kome i za šta konkretno se daje taj novac. Iz resornog ministarstva je ranije saopšteno da se to radi u cilju formiranja pravne, ekonomske i diplomatske strategije Republike Srpske, međutim informacije o tome koje kuće su angažovane, i ranije su označene kao tajna. 

 

Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter