Sahranjen mitropolit Amfilohije

Sahranjen mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije sahranjen je danas u kripti Sabornog hrama u Podgorici. Govoreći nad Amfilohijevim odrom, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je da je pokojni mitropolit bio pokretač i nosilac svih obnova u Crnoj Gori. "Zato će njegovo ime biti upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji kao ugledne ličnosti. On je u vrhu srpskog bogoslovlja našeg vremena", rekao je Irinej.

On je podsjetio da je Amfilohijeva želja bila da se obnovi kapela na Lovćenu. "Neka ovo bude njegov amanet vjernom srpskom narodu i Crnoj Gori", kazao je irinej. On je rekao da se Amfilohije po ustoličenju na tron Mitropolita crnogorskog primorskog, suočio sa teškim stanjem, ali da je uspio da obnovi ono što je zapušteno u napušteno. „Obnovljeno je sveštenstvo i monaštvo, a time i time i vjera u narodu. Za kratko vrijeme duhovno je vaskrsavala Crna Gora“, rekao je Irinej.

Mandatar Zdravko Krivokapić, naveo je da je današnji dan litija svih litija i da je predvodi mitropolit Amfilohije. Krivokapić je kazao da je svaki susret sa Amfilohijem bio radost i učenje. "Moja navjeća radost je naš susret 30. avgusta uoči ponoći. Taj tvoj zagrljaj nosiću do svoje poslednje ure“, kazao je Krivokapić. On je rekao da je smrt Amfilohija, izuzetan gubitak za narod ali za pravoslavlje. „Građani Crne Gore ostali su bez velikana koji stoji rame uz rame sa svetim Petrom cetinjskim i velikim Njegošem“, kazao je Krivokapić.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, kazao je da se nada da će Amfilohije biti poslednji vladika koji je morao braniti crkvu od dijela svoga naroda. „Počivaj u našoj Podgorici, našoj Crnoj Gori najljepšoj zemlji na svijetu. Čuvaj nam i blagosiljaj Crnu Goru našu majku i otadžbinu. Čuvaj je baš onako kako si se znao suprostaviti kada su je znali omalovažiti. Živjelo pomirenje živjela Crna Gora“, poručio je Bečić.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da je dolazak velikog broja značajnih ličnosti, naroda i sveštenstva na sahranu Amfilohija pod teškim uslovima veliki događaj ravan velikoj žalosti koja je snašla Crnu Goru. Joanikije je kazao da je Amfilohije ratovao najjačim oružjem - istinom i božijom pravdom. „Njegova smrt je zapečatila sve njegove pobjede do dana današnjeg. Zato i njegovu smrt doživljavamo kao pobjedu. Jeste velika žalost, ali to žalost koja će se božjom milošÄ‡u pretvoriti u radost“, poručio je Joanikije.

Akademik Matija Bećković kazao je da velike ljude smrt samo uvećava i uveličava i da danas počinje drugi, vječni život Amfilohija Radovića "Bog svakom da život dok ne završi ono što je trebalo.To je potvrdio svojim životom Mitropolit. Gospod ga je pozvao u pravi čas, baš kad je trebalo, da ga je pozvao ranije, ne bi valjalo", rekao je Bećković.

Episkop bački Irinej kazao je da je današnji dan više radostan nego tužan. „Pored žalosti možemo da imamo radosti jer nije slučajno, kao što ništa nije slučajno, da je Amfilohije umro uoči praznika Svetog Petra cetinjskog“, kazao je Irinej. On je naveo da nije istina da je Amfilohije preminuo od koronavirusa, već da je on 11 dana bio pobjednik tog virusa, . „Ali tjelesna slabost i njegova pluća, organizam nijesu izdržala ta iskušenja“, kazao je Irinej.

Sahrani je prisustvovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar za ljudska prava Mehmet Zenka, veliki broj poslanika crnogorskog Parlamenta.

Foto naslovna: Savo Prelević/vijesti.me

Izvor: mina.news

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks