Sahranjen Dijego Maradona


Sahranjen Dijego Maradona

Argentinska fudbalska legenda Dijego Maradona sahranjen je nedaleko od mjesta na kojem počivaju njegovi roditelji u Buenos Ajresu.

Kovčeg s njegovim tijelom prenesen je iz zgrade sjedišta Vlade na groblje "Dardin de Bela vista", a ceremoniji su prisustvovali samo rodbina i bliski prijatelji.

Brojni navijači stajali su pored puta tokom prolaska povorke s kovčegom odajući posljednju poštu fudbalskom velikanu, prenijela je agencija DPA.

Hiljade ljudi prethodno su se oprostile od Maradone u sjedištu Vlade, gdje im je bio dozvoljen ulazak u manjim grupama od 20 ljudi. Nekadaši reprezentativac Argentine umro je prije dva dana, u 60. godini.

Mnogi su čekali satima da dođu na red i potom bacali cvijeće, dresove i ostale manje darove u pravcu kovčega.

Juče je tokom dana bilo i manjih okršaja sa policijom, kada su pojedini navijači pokušali da se silom probiju u zgradu zbog straha da neće stići da vide kovčeg i oproste se od Maradone.

Policija je upotrijebila suzavac da bi rastjerala masu, a kovčeg je u palati bio premješten na bezbjednije mjesto u drugoj prostoriji.

Sukobi su kasnije izbili i kod predsjednike palate, a nezadovoljni navijači bacali su kamenje i boce na policajce, koji su odgvoorili gumenim mecima i vodenim topom.

Mediji su prenijeli da je Maradona umro od srčanog udara, ali je njegova dvokat rekao da će zatražiti istragu o uzroku smrti.

Prema njegovim riječima, medicinska pomoć je bila lako dostupna u Maradoninom domu, ali mu nije pružena na vrijeme, a kasnila je i ekipa Hitne pomoći.

Izvor:srna/nezavisne