SAD se boje da bi rusko oružje moglo da im onesposobi svu elektroniku


SAD se boje da bi rusko oružje moglo da im onesposobi svu elektroniku

„Sjedinjene Države su ranjive za ovu posebnu vrstu ratovanja jer smo navikli da se oslanjamo na automatizovane informacione sisteme i tehnologije. Naše društvo je najtehnološkije i zato najranjivije.“

Istraživanje Kongresa SAD  pokazalo je da su Sjedinjene Države nezaštićene od „netipičnog nuklearnog oružja Rusije, Kine, Severne Koreje i Irana“.

To oružje je, kako su utvrdili analitičari američkog parlamenta, namjenjeno „revolucionarno novom načinu ratovanja“, a navodno „onesposobljava protivničku elektroniku sa ogromnih rastojanja“.

The Washington Free Baecon tvrdi da se u istom istraživanju Kongresa SAD navodi da se u pobrojanim zemljama radi na „moćnim nuklearnim bombama koje će elektromagnetnim impulsima sa velikih udaljenosti izbacivati iz funkcije svu elektroniku“.

Prenosi da se u istraživanju u ovom kontekstu barata pojmovima „rat šeste generacije“, „beskontaktno ratovanje“, „elektronski rat“ i „sajber ratovanje“.

Još se iznosi pretpostavka da bi te bombe eksplodirale na velikim visinama i da zato ne bi predstavljale „neposrednu opasnost po ljude“, ali  da bi uništavale elektroniku i izazivale dugotrajne probleme sa snadbijevanjem elektroenergijom. To bi izvodilo iz stroja civilnu infrastrukturu i vodilo ka kapitulaciji.

Dejstvo takvih bombi moglo bi, tvrdi se, da se dozira variranjem visine na kojoj bi bile aktivirane: što bi to bilo bliže površini Zemlje, to bi udar bio moćniji, ali na manjoj teritoriji.

The Washington Free Baecon prenosi: „Sasvim je realno takvim oružjem nanijeti udar po cijeloj teritoriji Sjeverne Amerike. Eksploazija na visini od 30 kilometara oslobodila bi (za nas) potencijalno katastrofalne elektromagnetne impulse. Takvim bombama nije potrebno da pogode bilo kakav određeni cilj“.

U izvještaju se posebno ukazuje da takve bombe, u budućim ratnim dejstvima, mogu biti prvo upotrebljene, a da ih do cilja i potrebne visine mogu nositi i meteorološki baloni.

Ovaj američki medij objavljuje i procjenu bivšeg saradnika CIA Pitera Praja, jednog od autora kongresnog izveštaja.

„Sjedinjene Države su ranjive za ovu posebnu vrstu ratovanja jer smo navikli da se oslanjamo na automatizovane informacione sisteme i tehnologije. Naše društvo je najtehnološkije i zato najranjivije“, procjenio je Praj.

U drugoj polovini 2018-te Pentagon je osumnjičio Rusiju da „testira erlektromagnetno oružje“.


Izvor: Fakti