Rusija otkrila krivca za dopingovanje sportista

Rusija otkrila krivca za dopingovanje sportista

Ruski istražitelji danas su optužili bivšeg direktora laboratorije ruske antidoping agencije Grigorija Rodčenkova da je odgovoran za doping ruskih sportista i da je falsifikovao doping testove.

Istražna komisija odbacila je tvrdnje da je doping sportista organizovala država.

Utvrđeno je da je Rodčenkov lično dijelio medicinske supstance sportistima i trenerima, koji nisu znali kakvo dejstvo te supstance imaju.

Rodčenkov je zatim navodno "uništio testove sportista i optužio Rusiju da je sprovela program dopinga, čime je želio da prikrije svoje kriminalne aktivnosti u Antidoping centru", navodi se u saopštenju Istražne komisije.

Rodčenkov, koji je bio na čelu laboratorije ruske antidoping agencije do novembra 2015, optužen je uoči odluke o učešću Rusije na narednim Zimskim olimpijskim igrama.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je formirao i radnu grupu da u cjelini ispita skandal oko dopinga ruskih sportista. 

Rezultati bi mogli da imaju uticaj na mogućnost učešča te zemlje na Igrama u Pjongčangu, o čemu će Izvršni odbor MOK-a odlučivati na zasijedanju od 5. do 7. decembra.


Izvor: Beta