Rusija od deset časova objavljuje prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora iz gradova


Rusija od deset časova objavljuje prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora iz gradova

Na molbu francuskog predsednika Emanuela Makrona upućenu ruskom lideru Vladimiru Putinu, Oružane snage Rusije od 10:00 časova objavljuju prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora iz Kijeva, Marijupolja, Harkova i Suma, saopštio je Međuresorni koordinacioni štab za humanitarno reagovanje u Ukrajini.

"Uzimajući u obzir katastrofalnu humanitarnu situaciju i njeno naglo pogoršavanje u gradovima Kijev, Harkov, Suma i Marijupolj, kao i na ličnu molbu predsednika Francuske Emanuela Makrona predsedniku Rusije Vlaidmiru Putinu Oružane snage Rusije iz humanih razloga objavljuju obustavu vatre 7. marta 2022. godine od 10.00 sati i otvaranje humanitarnih koridora, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Kako navodi RIA Novosti, koridor iz Kijeva vodiće u Bjelorusiju, a civili koji žele da napuste Harkov imaće jedino koridor koji vodi u Rusiju.

Koridori iz Marijupolja i Sumija vodiće prema drugim ukrajinskim gradovima i prema Rusiji.

Prethodni dogovor o evakuaciji građana iz Marijupolja je propao juče.

Ruska strana saopštava i da je o otvaranju koridora obavestila specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Kako se navodi, Rusija će uz pomoć dronova vršiti kontrolu izlaska stanovnika iz gradova.

"Zato upozoravamo da će svi pokušaji ukrajinske strane da obmane Rusiju i čitav civilizovan svet i pokuša da okrivi za eventualno ometanje humanitarne operacije Rusku Federaciju ovog puta biti beskorisni i besmisleni", naglašava se.

Od zvaničnog Kijeva i administracija drugih gradova gde će se otvoriti humanitarni koridori očekuju se konkretne akcije, dodaje se u saopštenju.

"Zahtevamo od ukrajinske strane da se striktno pridržava svih uslova za stvaranje humanitarnih koridora u navedenim oblastima i osigura organizovani izlaz civila i stranih državljana", saopštava ruski koordinacioni štab.

Foto naslovna: Profimedia
Izvor: tanjug.rs/rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter