Rusija naredne četiri godine suspendovana sa svih međunarodnih sportskih događaja

Rusija naredne četiri godine suspendovana sa svih međunarodnih sportskih događaja

Svjetska antidoping agencija (WADA) danas je odobrila preporuku svog Odbora za reviziju usklađenosti da Rusiji zabrani učestvovanje na velikim međunarodnim takmičenjima u naredne četiri godine. Odluka je donesena na sastanku Izvršnog odbora WADA-e u Lozani.

Zabrana znači da će Rusija propustiti Olimpijske igre sljedeće godine u Tokiju, kao i Zimske igre u Pekingu 2022. godine te Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Unatoč zabrani, Rusija će se moći takmičiti na Euru 2020., u kojem će Sankt Peterburg biti grad domaćin, budući da upravljačko tijelo evropskog nogometa (UEFA) nije definisana kao "najveća organizacija događaja" u pogledu odluka o kršenju antidopinga.

Ne samo da će ruskim sportistima biti zabranjena velika takmičenja, već će i službenicima saveza biti zabranjeno prisustvovanje takvim događajima.

Rusija također neće moći ugostiti ili čak ponuditi da ugosti velike događaje u istom vremenskom periodu.

Međutim, ruski sportisti koji WADA-i mogu dokazati da su čisti i da nisu bili dio onoga što se vjeruje, da je sistem dopinga sponzorisala država, i dalje će se moći takmičiti, ali pod neutralnom zastavom.

Preporuka Revizorskog odbora za zabranu Rusije temeljila se na zaključku da je Moskva krivotvorila podatke o dopingu iz laboratorije Ruske antidoping agencije (RUSADA), koji je u januaru predat istražiteljima WADA-e. Ruski ministar sporta Pavel Kolobkov pravdao je razlike u podacima tehničkim problemima.

Potpuno otkrivanje podataka iz moskovske laboratorije bilo je ključni uvjet kontroverznog vraćanja Rusije od WADA-e u septembru 2018. godine.

RUSADA je suspendovana prije gotovo tri godine zbog otkrića ogromnog doping programa podržanog od države, sadržanom u izvještaju koju je naručila WADA za 2015. godinu.

Izvor: klix.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks