Rusija napravila -čudo-vozila- Imaju šest točkova, voze po vodi i ledu (Video)


Rusija napravila -čudo-vozila- Imaju šest točkova, voze po vodi i ledu (Video)

Rusija je kreirala "čudo-vozila“, multifunkcionalna terenska kola, koja efikasno savladavaju najteže dijelove terena, saopćili su predstavnici kompanije koja je zadužena za konstrukciju vozila.

Novi terenci postaće nezamjenjivi pomoćnici u pokoravanju Arktika. U januaru 2020. godine Rusija će započeti serijsku proizvodnju najnovijeg arktičkog terenca "Sherp“ konfiguracije 10 puta 10, rekao je načelnik eksperimentalnog odjeljenja kompanije Sherpiz iz Sankt Petersburga Aleksandar Chikin, prenosi Sputnik.

U januaru se pokreće proizvodnja novog Sherpa koji je prilagođen uslovima na Arktiku. Mašina je prvi put predstavljena javnosti u oktobru u Torontu.

Na zadnju platformu sa šest točkova moguće je dodati stambeni ili medicinski modul, transportnu jedinicu, elektranu, kao i malu bušilicu. Mašina je već testirana i uspješno je prošla 10.000 kilometara od Arhangelska do Anadira.

Glavna prednost vozila je sposobnost da prevaziđe najkomplikovanije dijelove terena. Naprimjer, mašina pod punim opterećenjem u stanju je da izađe iz nezaleđenog dela rijeke na led. Terenac-amfibija na bespuću dostiže maksimalnu brzinu od 35 kilometara na sat, na otvorenoj vodi — šest kilometara na sat.

VIDEO:


Izvor: klix.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks