Rusija i Lavrov odlučili da Dodika puste niz vodu


Rusija i Lavrov odlučili da Dodika puste niz vodu

Rusija i Lavrov ostavili Dodika da se sam kuva u kazanu koji je lično potpalio, uz poruku: "Mi odlučujemo kada ćeš zauvijek biti pušten niz vodu".


1.

Rusija i Sergej Lavrov ostavili su Milorada Dodika da se sam kuva u kazanu koji je lično potpalio.

2.

Rusija je, (23.12.2020), predala ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi Ikonu iz 18. vijeka koju je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, saopštio je MIP Rusije.

Tako se Rusija elegantno izvukla iz cijele priče i ostavila Dodika sa vječnom sramotom i Planetarnim skandalom, od kojeg se nikada neće moći oprati, niti politički oporaviti.

3.

Rusija se riješila afere u kojoj su se poigrali sa Dodikom kao sa posljednjim pacerom, a Lavrov je pokazao da je svjetski diplomatski bard.

4.

Vraćanje Ikone iz Luganska svjedoči i da Rusija više uopšte ne mari za Dodika i njegovu političku sudbinu.

On je, ranije sam to već navodio, označen kao “nepouzdan partner” i na Istoku i na Zapadu.

5.

Rusi su njegovu nepouzdanost javno kaznili, a činjenica da je Dodik bio “van stroja” cijelu sedmicu (od 15.12.— 20.12.) jasno ukazuje da je shvatio rusku poruku veoma ozbiljno. I da se veoma ozbiljno uplašio njenih posljedica.

U stvari, Dodik nikada nije bio uplašeniji, a on je osoba koja itekako zna prepoznati opasne trenutke. 

Dodik je, potvrđuje to njegovo neoglašavanje, bio potpuno izgubljen.

6.

Veoma je interesantno saopštenje MIP-a Rusije.

"U dogovoru sa darodavcem, ikona je 23. decembra bila predata ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi. Istovremeno bilo je preporučeno partnerima da iskoriste dostupne pravne mehanizme za razjašnjenje svih okolnosti ovog slučaja, uključujući porijeklo pomenutog artefakta", ukazali su u MIP-u Rusije, prenijeli su mediji.

Budući da je naglašeno kako je vraćena “u dogovoru sa darodavcem”, jasno je da Rusija i Lavrov žele javno obznaniti da  nisu povjerovali ni u jednu jedinu riječ iz pojašnjenja/saopštenja koje je stiglo iz Dodikovog kabineta, a u kojem se, između ostalog, navodi da Ikona iz Luganska “nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona”.

 
(Saopštenje iz Dodikovog kabineta, izdato sedam dana nakon Planetarne afere, precizna je slika idiotizma ljudi kojima se okružio.) 

7.

Javnom obznanom da ne vjeruju darodavcu, Rusija je, indirektno, potvrdila da odlično znaju gdje je ukradena, kao što znaju i ko je ukrao, a i ko je Ukradenu Ikonu donio Dodiku! 

(Donijele su mu je njegove "ruske veze" i to, najkasnije, prije šest mjeseci.)

8.

Rusi su sve režirali, tako da su odlično znali šta će biti poklonjeno Lavrovu prilikom posjete BiH i sastanka sa Dodikom. 

Njihov cilj je jasan i u potpunosti postignut: Odlučili su da ga javno, vrlo surovo kazne i to su sproveli vrlo elegantno i suptilno.

9.

Dodik je, izvan svake razumne sumnje, u potpunosti izgubio rusko povjerenje potpisivanjem ANP-a, a Rusija, koja mu je u niz izbornih ciklusa dala otvorenu podršku, taj akt je vidjela i vidi kao izdaju njenih interesa.

U Moskvi su svjesni da BiH ide u NATO.

10.

Ruska igra sa Ikonom i Dodikom je proces njegovog puštanja niz vodu, a pauze su moguće ukoliko bude Moskvu slušao bespogovorno u njihovim daljim zahtjevima opstrukcije puta BiH u NATO.

“Slučaj Ikona”, koji je kreiran u Moskvi, precizna je poruka Dodiku: "Mi odlučujemo kada ćeš zavijek biti pušten niz vodu”.

11.

Vraćanjem Ikone iz Luganska, Rusija se bezbolno izvukla iz afere. 

Za mjesec, dva, malo ko će govoriti o Rusiji u toj priči, a Dodik će godinama nositi taj teret.

12.

Istraga Interpola nije mala stvar, a ona se pominje i u posljednjem saopštenju MIP-a Rusije i to kao preporuka partnerima “da iskoriste dostupne pravne mehanizme za razjašnjenje svih okolnosti ovog slučaja, uključujući porijeklo pomenutog artefakta”.

13.

Dodik zna da ga ta istraga može odvesti direktno u pakao. Strah koji je doživio na početku afere je ništa prema onom koji sada osjeća i koji nastavlja da nadire.

Izvor: http://slobodanvaskovic.blogspot.com/