Rusija dovršila nuklearnu super podmornicu: Duga je 184 metra, ima -mega torpeda-, špijunsku opremu..(Video)


Rusija dovršila nuklearnu super podmornicu: Duga je 184 metra, ima -mega torpeda-, špijunsku opremu..(Video)

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio se da ovi bespilotni "Posejdoni" mogu potpuno uništiti mete udaljene čak 6000 milja, a posebno su dizajnirani kako bi se suprotstavili NATO-vim podvodnim snagama.

Belgorod najduža poznata podmornica na svijetu je predana ruskoj mornarici ranije ovog mjeseca u luci Severodvinsk. Gigantska ruska podmornica Belgorod ima zapanjujuću duljinu od čak 184 metra. Belgorod ima istisninu od 14.700 tona i dvostruko je veće plovilo od podmornica u britanskoj mornarici, a naoružan je nuklearnim podvodnim torpedima kojima upravlja umjetna inteligencija.  Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio se da ovi bespilotni "Posejdoni" mogu potpuno uništiti mete udaljene čak 6000 milja, a posebno su dizajnirani kako bi se suprotstavili NATO-vim podvodnim snagama. Podmornica je također opremljena podvodnim pristaništem što joj dopušta plasiranje manje podmornice i bespilotnih dronova. Priča se da bi ovakva podmornica mogla sabotirati komunikacijske kabele i naftnu infrastrukturu u Sjevernom moru.

Stručnjaci kažu da je njezin dizajn modificirana verzija ruskih podmornica s navođenim projektilima klase Oscar II, koje su produljene s ciljem da se na kraju prilagode prvim nevidljivim torpedima s nuklearnim oružjem i opremom za prikupljanje obavještajnih podataka. Ako Belgorod uspije uspješno dodati te nove sposobnosti ruskoj floti, mogao bi u sljedećem desetljeću postaviti pozornicu za povratak na scene Hladnog rata pod oceanom, s američkim i ruskim podmornicama koje prate i love jedna drugu u napetom sučeljavanju, piše CNN.  

TASS je izvijestio da će podmornica nositi nuklearna torpeda Poseidon koja su u razvoju, a koja su dizajnirana da se lansiraju sa udaljenosti stotinama milja i da se provuku pored obalne obrane putujući duž morskog dna. "Ovaj nuklearni 'mega torpedo' jedinstven je u povijesti svijeta", napisao je američki stručnjak za podmornice H. I. Sutton na svojoj web stranici Covert Shores u ožujku. "Poseidon je potpuno nova kategorija oružja. Preoblikovat će pomorsko planiranje i u Rusiji i na Zapadu, što će dovesti do novih zahtjeva i novih protu-oružja", napisao je Sutton. I američki i ruski dužnosnici rekli su da bi torpeda mogla isporučiti bojeve glave od više megatona, uzrokujući radioaktivne valove koji bi dijelove ciljane obale učinili nenastanjivim desetljećima.

 

Foto naslovna: Screenshot
Video: Hindustan Times/youtube.com
Izvor: vecernji.hr

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter