Rusija će biti pomilovana: MOK ukida suspenziju i vraća ponos ruskim sportistima

Rusija će biti pomilovana: MOK ukida suspenziju i vraća ponos ruskim sportistima

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) blizu je odluke da dozvoli sportistima iz Rusije da se na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara pojave sa nacionalnim obilježjima i pod državnom zastavom, prenosi agencija Reuters.

Kako se navodi, samo mali broj članova MOK-a protivi se da se Rusiji vrati "status i sportski ponos".

Sportisti iz Rusije, njih 169, takmiče se u Pjongčangu pod neutralnim simbolima iz nazivom Olimpijski sportisti Rusije, nakon suspenzije MOK-a, zbog "masovnog i sistemskog dopinga pod okriljem države na Igrama u Sočiju 2014. godine".

"Postoji mala grupa u okviru MOK koji ne želi da ruski sportisti dobiju ravnopravan status sa ostalima na ceremoniji zatvaranja. U pitanju je, međutim, značajna manjina", prenosi Reuters riječi neimenovanog zvaničnika MOK.

Jedan ruski sportista dopingovan je na Igrama u Pjongčangu, a takmičaru u karlingu i njegovoj partnerki oduzeta je bronzana medalja.

"To nije dobar primjer, ali je zaključeno da nije u pitanju nešto što je dodatno ugrozilo reputaciju", navodi Reuters.

Izvršni komitet MOK sastaće se u subotu da bi proučio izvještaj posebnog tima u učešću ruskih sporista u Pjongčangu, a u nedjelju, neposredno pred ceremoniju, donijeće odluku o njihovom nastupu na zatvaranju Igara.

Rusija, nekada zimska sportska velesila, do sada nije osvojila ni jednu zlatnu medalju, pa je na listi najuspješnih tek na 20. mjestu, iza Poljske, Ukrajine, Velike Britanije, Mađarske, Bjelorusije, Slovačke...

Ruski sportisti su osvojili četiri srebrne i osam bronzanih medalja.


Izvor: Beta