Rusi kasne s isporukom helikoptera MUP-u Srpske

Rusi kasne s isporukom helikoptera MUP-u Srpske

Rok da Rusi isporuče jedan od tri kupljena helikoptera Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske istekao je, ali letjelica još nije stigla. U MUP-u kažu da sve kasni zbog epidemije virusa korona. Podsjećamo, Republika Srpska, posredstvom MUP-a, kupila je od „Helikoptera Rusije“ tri helikoptera za oko 41,6 miliona maraka. Jedan helikopter je sa medicinskim modulom, dok dva imaju dodatnu opremu za potrebe policije.

Tenderom je bilo definisano da helikopter sa medicinskim modulom bude isporučen u roku od osam mjeseci od uplate avansa, odnosno u septembru ove godine. Međutim, letjelica još nije stigla u Srpsku, a u MUP-u za CAPITAL kažu da je razlog kašnjenja epidemija virusa korona. „Procedure koje se odnose na nabavku i isporuku helikoptera za potrebe Ministarstva, trebalo bi da budu završene do kraja godine, odnosno helikopter će biti isporučen do tada. Cjelokupan postupak nabavke je usporen zbog epidemije korona virusa u BiH i svijetu“, istaklu su u MUP-u. Dodali su da su pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a RS tek sad na predviđenoj obuci u Rusiji, a sama obuka bila je predviđena za juni ove godine. Naime, jedna od stavki nabavke helikoptera jeste i obuka.

Da će helikopter biti dostavljen u septembru rekao je u junu srpski čan Predsjedništva BiH Milorad Dodik iako je i tada epidemija virusa korona bila uveliko prisutna u BiH i svijetu. Portal CAPITAL objavio je još u avgustu 2018. godine da Republika Srpska kupuje tri policijski opremljena helikoptera iz Rusije koji će imati mogućnost snimanja noću.

U cijenu helikoptera treba da bude uključena njihova isporuka, kao i obuka dva pilota i dva stručnjaka inženjersko-tehničkog osoblja za svaki helikopter, rezervni dijelovi, sredstva zemaljskog održavanja specijalne namjene, sredstva za kontrolu i neophodan alat. Prvi helikopter trebalo je da stigne u septembru 2020. godine, drugi do maja 2021, a treći u januaru 2022. godine.

Izvor: capital.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks