Rusi i Kinezi uzeli najviše novca od Republike Srpske

Rusi i Kinezi uzeli najviše novca od Republike Srpske

Institucije Republike Srpske su prošle godine stranim kompanijama, kroz javne konkurse, dale poslove u vrijednosti većoj od 140 miliona maraka, a od tog iznosa blizu 93 odsto novca završilo je na računima kineskih i ruskih kompanija. Na listi svih ino-dobavljača, dominiraju Rusi i Kinezi koji su samo kroz dva ugovora dobili čak 130 miliona maraka, pokazuju podaci Agencije za javne nabavke BiH u posjedu CAPITAL-a.

Na prvom mjestu po vrijednosti je posao koji je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dodijelilo kineskom preduzeću “China Sinopharm International Corporation”.

Za projektovanje izgradnju i opremanje nove bolnice “Sveti Apostol Luka” u Doboju biće im isplaćeno 88.568.717 KM.

Iza njih je ruska kompanija “Russian Helicopters”. Za tri helikoptera isporučena MUP-u Republike Srpske, zaradili su 41.672.030 KM.

Na trećem mjestu je švajcarsko preduzeće “Premar Sevices AG” koje je po osnovu nabavke dampera za Rudnik i Termoelektranu u Ugljeviku dobilo 7.491.620 KM.

U pet najvećih po vrijednosti je i “Institut Mihajlo Pupin” iz Srbije koji je na osnovu saradnje sa “Autoputevima Republike Srpske”, a koja se odnosi na nabavku i opremanje objekata za naplatu putarine na autoputu Banjaluka-Gradiška zaradio 2.725.086 maraka.

Ne treba izostaviti ni “Valjaonicu Bakra” iz Sevojna u Srbiji koja je od RiTE Gacko dobila 984.541 maraka kroz ugovor o nabavci rezervnih cijevi za kondenator.

FBiH strancima dala 10 puta manje novca 

Inače, ovih pet ugovora sklopljenih kroz javne nabavke vrijedi više od svih ostalih ino-nabavki u cijeloj BiH.

Primjera radi, najveći posao koji su institucije Federacije sklopile sa strancima je vrijedan 13 miliona maraka.

Ugovorni organ Rudnici mrkog uglja “Banovići” su sa preduzećem “Steag energy Services” iz Njemačke sklopili ugovor oko nadzora radova na termoelektrani Banovići.

Generalno, u Bosni i Hercegovini tokom prošle godine je kroz javne nabavke potrošeno 2,84 milijarde maraka, uglavnom novca građana, pokazuju podaci agencije za javne nabavke BiH.

Izvor: capital.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks