ŽRS u minusu 10 miliona maraka

ŽRS u minusu 10 miliona maraka

Željeznice RS (ŽRS) prvo polugodište ove godine završile su sa gubitkom od deset miliona maraka. U istom periodu lani ovo javno preduzeće imalo je dobit u kasi od 5,73 miliona KM.

U finansijskom izvještaju Željeznica, koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, navedeno je da je ukupan akumulirani gubitak ovog preduzeća dostigao 91,87 miliona maraka.

Najviše novca preduzeće je zaradilo od prodaje učinaka, kako na domaćem, tako i inostranom tržištu i povezanim pravnim licima i to 15,47 miliona maraka. Ostvareni prihodi po tom osnovu pali su za 5,34 miliona maraka u odnosu na isti period 2019. godine.

Najviše novca kao i u prethodnim godinama ŽRS su potrošile na troškove zarada, naknada zarada i ostale lične rashode i to 19,68 miliona maraka. Ta izdvajanja veća su za 1,41 milion maraka u odnosu na prvo polugodište 2019. godine.

Prosječan broj zaposlenih po osnovu stanja na kraju mjeseca u Željeznicama iznosio je 2 238, što je za 161 manje u odnosu na isti period lani.

I ukupne obaveze Željeznica idu uzlaznom putanjom i one su na kraju juna iznosile 337,91 milion maraka, što je za skoro milion maraka više nego na kraju prve polovine 2019. godine. Od ukupnog iznosa obaveza, na kratkoročne se odnosi 250,43 miliona, a na dugoročne 87,47 miliona maraka.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Slavko Gligorić juče se nije javljao na naše pozive, tako da nismo dobili odgovor šta je razlog zašto ovo preduzeće ponovo bilježi gubitke i koliko je na poslovanje uticala pojava virusa korona. U sindikatima tvrde da je na rezultat poslovanja najviše uticala epidemiološka situacija. – Činjenica je da je došlo do smanjenja prevoza zbog epidemije virusa korona. Ne znamo kako ćemo završiti ni treći kvartal jer epidemija ne jenjava, a “Mital” nam je najavio kolektivni godišnji odmor. Sve to utiče na manje prihode preduzeća – rekao je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS Zlatko Marin.

Naglasio je da uprava redovno isplaćuje plate i ostale naknade. – Nemamo za sada problema. Ne znamo kakva će situacija biti dalje. Uglavnom, isplate prema nama su redovne i nadamo se da će tako i ostati – naveo je Marin.

Željeznice se trenutno nalaze u fazi restrukturiranja, koja se odvija u tri pravca – finansijsko, organizaciono i vlasničko restrukturiranje. Od 2021. godine ŽRS treba da posluju po novom sistemu. Postupak restrukturiranja finansira Svjetska banka, koja je ranije odobrila kredit od 100 miliona KM.

Okružni privredni sud u Doboju, koji je nadležan za restrukturiranje Željeznica, razmatra na koji način će biti održano ročište za ispitivanje prijavljenih potraživanja. – Ročište ne može biti održano jer mjere koje su donesene zbog epidemiološke situacije ne dozvoljavaju okupljanje više od 50 lica u zatvorenom prostoru, a povjerilaca koji traže naplatu duga od strane javnog preduzeća je više od 140 – rekao je povjerenik za postupak restrukturiranja ŽRS Dragan Danilović.

On je naveo da zbog toga sud u Doboju razmatra mogućnost da ročište bude održano u nastavcima, ali za to treba da dobije saglasnost svih ostalih sudskih institucija.

Izvor: glassrpske.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks