RS, BiH, Srbija i Crna Gora moraju imati bolje odnose

RS, BiH, Srbija i Crna Gora moraju imati bolje odnose

Borenović i Abazović telefonom razmijenili čestitke

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, danas je telefonski razgovarao sa predsjednikom Skupštine Crne Gore i liderom Demokrata Aleksom Bečićem i liderom Građanskog pokreta „Ura" Dritanom Abazovićem koji je juče izabran za potpredsjednika Vlade Crne Gore.  

Borenović je prenio iskrene čestitke povodom formiranja nove, demokratske Vlade Crne Gore, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem. 

„Zajedno su krenuli u izbore i podrškom naroda, u skoro nemogućim uslovima, pobijedili. Ostali su dosljedni sebi, drže se riječi datih svojim građanima, prevazišli su različitosti i juče uspješno formirali Vladu Crne Gore.

Na svemu tome sam im čestitao i uvjeren sam da će moji prijatelji Aleksa i Dritan, zajedno sa premijerom Krivokapićem, svojom odlučnošću, mudrošću i principijelnošću vratiti iskonske vrijednosti u politički život Crne Gore, što će biti prepoznato i cijenjeno širom regiona", poručio je Borenović.

RS, BiH, Srbija i Crna Gora moraju imati bolje odnose

Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora moraju imati najbolje moguće odnose i siguran sam da će Vašim izborom ti odnosi ponovo biti kakvi su bili kroz istoriju. 

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić čestitao je Zdravku Кrivokapiću, u ime Demokratskog narodnog saveza i svoje lično ime, na izboru za predsjednika Vlade Crne Gore.

„Vaš izbor, kao i izborna pobjeda opozicije u avgustu, obradovala je cijeli srpski narod a sa posebnom radošću dočekana je u Republici Srpskoj. Vaša smirenost, odlučnost i pomirljiv ton u najboljoj su tradiciji našeg naroda i nasleđa koje nam je ostavio voljeni Mitropolit Amfilohije.

Siguran sam da ćete izgraditi društvo u najboljoj tradiciji našeg naroda - slobodnog, pravednog i demokratskog za sve građane Crne Gore.

Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora moraju imati najbolje moguće odnose i siguran sam da će Vašim izborom ti odnosi ponovo biti kakvi su bili kroz istoriju.

Za ciljeve koje ste promovisali tokom izbora uvijek ćete imati partnere u Demokratskom narodnom savezu i meni lično“, navodi se u čestitki predsjednika DNS-a Nenada Nešića.

Ovo je čestitka Stanivukovića novoj vlasti CG

Novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uputio je čestitku novim vlastima u Crnoj Gori, premijeru Zdravku Krivokapiću, potpredsjendiku Vlade Dritanu Abazoviću i predsjedniku crnogorske skupštine Aleksi Bečiću i izrazio nadu da će biti ukinuta njegova zabrana ulaska u Crnu Goru.

- Poštovani profesore Кrivokapiću, gospodine Bečiću, gospodine Abazoviću,

siguran sam da je Crna Gora juče, nakon više od 30 godina, položila ispit zrelosti, kako su neki od vas rekli u svom izlaganju.

Želim da iskoristim priliku da vama kao predstavnicima stranaka koje su zajedno sa narodom iznijeli cijeli teret velike pobjede, čestitam na doslijednosti i principijelnosti, jer ste uprkos teškim izazovima koji su bili iza vas, političke nesuglasice stavili po strani i smogli snage da Crnoj Gori vratite slobodu kroz formiranje prve demokratske i ekspertske Vlade na čelu sa profesorom Кrivokapićem, koji će tu dužnost, vjerujem, kao što je do sada i mnogo puta pokazao, obavljati časno i pošteno, jer se zarekao narodu, svetom Vasiliju Ostroškom.

Crna Gora i njen narod su prešli trnovit put do potpunog oslobođenja, a režim Mila Đukanovića je pokušao da udari na ono najsvetije, na Crkvu. Zbog toga odgovornost vaše Vlade, gospodine Кrivokapiću, ima još veću težinu, možda veću nego ikada ranije, a to je da izmiri posvađane, da ponovo okupi podijeljene.

Pred Vama su brojni izazovi, koji, ne sumnjam, neće biti niti malo laki, ali narod je svim srcem uz vas, a i Gospod Bog. Čvrsto vjerujem da će saradnja Republike Srpske i Crne Gore jačati, da će saradnja Banje Luke sa vašim opštinama i gradovima biti još jača, jer kao što znate, Banja Luka i Herceg Novi su bratski gradovi još od 1965., ali tu nećemo stati, već ćemo nastaviti da gradimo mostove mira i prijateljstva sa svakim dijelom Crne Gore, jer potrebni smo jedni drugima.

Isto tako izražavam najdublje uvjerenje, da će vaša Vlada razmisliti o poništavanju zabrane ulaska u Crnu Goru, koja je meni izrečena ove godine, kada sam došao da podržim naš narod na veličanstvenim litijama, a sve u cilju kako bismo što bolje i efikasnije mogli da povezujemo Banju Luku, Republiku Srpsku i Crnu Goru na svim poljima. 

Кako radili, tako nam Bog pomogao. Đedo je sigurno ponosan", napisao je Stanivuković u čestiki novim crnogorskim vlastima.

Izvor: rtvbn