Roditelji je kao bebu svezali za bombu i raznijeli je. Izgubila je obje noge, a danas je model i paraolimpijka (Foto)


Roditelji je kao bebu svezali za bombu i raznijeli je. Izgubila je obje noge, a danas je model i paraolimpijka (Foto)

Haven Shepherd imala je samo 14 mjeseci kad su joj roditelji, koji su bili u izvanbračnoj vezi, vezali bombu za tijelo i zagrlili je u pokušaju porodičnog samoubojstva u Vijetnamu. Vjerovali su da, ako ne mogu biti zajedno, svi trebaju umrijeti.

Oboje su izgubili život u eksploziji, ali djevojčica je nekim čudom preživjela iako su joj morali amputirati obje noge ispod koljena kao rezultat teških povreda, piše Marca.

Unatoč svemu, ona im ne zamjera. “To je život koji nikad nisam živjela, ne sjećam ga se”, rekla je nedavno u razgovoru za časopis People. “Izgubila sam samo noge, mogla sam izgubiti život”, sada kaže na press-konferenciji u Tokiju. Shepherd danas ima 18 godina, a na Paraolimpijskim igrama debitirat će natječući se na 100 metara leđno u kategoriji SB7 i na 200 mješovito u kategoriji SB8, predstavljajući SAD.

Nepunih šest mjeseci nakon što je izgubila biološke roditelje, posvojili su je Shelly i Bob Shepherd. Ta joj je porodica dala drugu šansu u Carthageu u Missouriju. “Vrlo sam im zahvalna što su me spasili. Dali su mi sve”, kaže.

Humor i dobro raspoloženje njena su obilježja. “Uvijek treba gledati pozitivne stvari u životu. Znam da sam imala vrlo loše okolnosti, ali dobila sam drugu priliku. Prihvatila sam da sam jedinstvena i to mi je promijenilo život. Prihvati ono što ne možeš promijeniti, a mijenjaj ono što možeš”, objasnila je svoju životnu filozofiju.

Haven surađuje s fondacijama koje educiraju djecu o sportu s invaliditetom. “Samo želim pokazati ljudima da su osobe s invaliditetom iste kao i svi drugi. Paraolimpijci su vrhunski sportaši koji igrom slučaja imaju neku vrstu fizičkog invaliditeta”, uvjerena je.

U bazenu Shepherd se osjeća slobodno u “ništavilu” vode, kaže. “Vrati mi se moj zen.” Trenira u bazenu osam puta sedmično, a u treninge uključuje i crossfit, u kojem se također natječe. Uzor joj je američka paraolimpijska plivačica Jessica Long, 13-struka paraolimpijska prvakinja, koja poput nje ima obje amputirane noge.

Ona je i model, a hobi joj je slikanje. Želi inspirirati ljude diljem svijeta, za koji smatra da je previše opterećen fizičkim izgledom. Plivačica je radila i za modne kuće poput Tommyja Hilfigera. “Shvatila sam da savršeno tijelo ne postoji. Samo nekolicina ljudi ima takav tip tijela i takav životni stil. Ako se osvrnete, svi imamo male izbočine i natekline i svi smo nesavršeni”, objasnila je.

Izvor: raport.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter