Robne rezerve Srpske su pod njegovom kontrolom -nestale- Sada hoće druge da se opet ima šta -čerupati-

Robne rezerve Srpske su pod njegovom kontrolom -nestale- Sada hoće druge da se opet ima šta -čerupati-

Ko o čemu, Dodik o parama. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Prijedlog izmjena zakona o Centralnoj banci nije dobio podršku druga dva člana Predsjedništva jer su im stranci tako rekli, a da je njegova ideja bila da taj realni novac bude plasiran u Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko distrikt, da mogu da zanove, obezbijede ili formiraju neke robne rezerve koje bi bile dovoljne da sačuvaju stabilnost cijena.

On je naglasio da partneri u Federaciji BiH /FBiH/ ne razumiju značaj te doznake, te istakao da se ovaj narod pljačka tako što se depoziti čuvaju vani, čime se jačaju tuđe ekonomije, a svjesno krše domaće perspektive.

Dodik je rekao da BiH ne treba nikakva destabilizacija, pa ni u ekonomskom, trgovinskom ili energetskom smislu, jer bi to izazvalo i političke konsekvence.

On je dodao da bi običnom čovjeku bila vijest kada bi čuo da BiH ima mogućnost da dobije milijardu КM, ali da to u ekonomskom i dugoročnom smislu i nije neka posebna stvar.

Dodik smatra da bi, ipak, trebalo reagovati kada se vidi koliko se dugo drže depoziti i kupuju obveznice, na primjer u Bavarskoj ili drugim razvijenim pokrajinama, a Republika Srpska i FBiH to ne mogu na bazi vlastitog novca.

"To je neka vrsta zločina prema ljudima u Srpskoj i FBiH. Ideja je bila da se samo omogući to da se na bazi realnog pokrića emituje. Dakle, nikakvo nepokriveno emitovanje novca kao što smo vidjeli u Evropi", rekao je Dodik.

On je naveo da je Evropa odštampala 2.700 milijardi bez pokrića. "Inflacija koja se nama dešava dio je upravo tog štampanja evra u Evropi i povećanja cijena, koja su i nas zapljusnula", rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik je najavio da će SNSD putem Кluba poslanika u Predstavničkom domu taj zakon predložiti. 

Izvor: srna.rs/rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter