Ristić traži novog kupca za svoju mobilnu bolnicu

Ristić traži novog kupca za svoju mobilnu bolnicu

Vlasnik kompanije “Balkan Global” Slaven Ristić izjavio je da će u narednih dan ili dva na računu Instituta za javno zdravstvo biti kompletan iznos od 4,2 miliona KM za pokretnu bolnicu, te naveo da je zbog svega što se dešavalo u vezi sa ovim slučajem pretrpio ogromnu finansijsku i moralnu štetu.

Ristić je naglasio da ova kompanija trenutno traži kupca za mobilnu bolnicu i kompletnu opremu koja je na sreću neotpakovana.

“Ima mnogo žarišta u svijetu kojima je potrebna ovakva bolnica i očekujemo da ćemo u najkraćem periodu prodati bolnicu i sanirati svoju štetu“, rekao je Ristić za RTRS.

Govoreći o tome kako je uopšte došlo do nabavke bolnice, Ristić je naveo da je prije preuzimanja Remontnog zavoda “Bratunac” radio u Ujedinjenim nacijama, gdje je stekao dobra poznanstva u bezbjednosnom sektoru, provodeći vrijeme po Africi, Bliskom istoku, Njemačkoj i mnogim drugim zemljama.

“Posljednjih godina smo Tehnički zavod `Bratunac` podigli na zavidan nivo, to je postala prepoznatljiva kompanija u svijetu. Ta kompanija je prije nas dugovala 20 miliona KM, što smo brzo vratili bez otpuštanja radnika. Kroz sva ta dešavanja stekao sam dobra poznanstva kako sa vlastima u Srpskoj, tako i sa opozicijom, i trudio sam se da budem od koristi, prije svega ovom narodu“, podsjetio je Ristić.

On je dodao da je njegova dužnost bila da reaguje na svaku krizu koja je pogađala njegov narod, pa je tako bilo i sa pandemijom virusa korona, koja je zadesila cijeli svijet, donosila hiljade mrtvih svakog dana i paniku.

“Pod pritiskom svih tih slika, premijer Srpske Radovan Višković, koji je moj lični prijatelj, poznavajući našu kompaniju i kapacitete, znajući gdje sve radimo, poslao nam je upit da li možemo da isporučimo kontejnere koje proizvodimo u kompaniji `Elvako` u Bijeljini“, rekao je Ristić.

Prema njegovim riječima, kompanija je tada imala 50 kontejnera koji su bili spremni za isporuku za njemačke vojne snage, ali je bilo logično da te kontejnere preusmjere za potrebe Republike Srpske.

Nakon toga, dodao je Ristić, Vlada Republike Srpske im je poslala upit da li mogu još nešto da nabave od medicinske opreme, jer je, kako navodi, u tom trenutku iz Evropske unije bilo nemoguće nabaviti i flaster.

“Od partnerske kompanije sa kojom sarađujemo dobili smo konkretnu ponudu za mobilnu bolnicu, koja je višenamjenska, a koja je bila spremna za isporuku Vijetnamu. Uzeli smo ponudu, koja nije bila klasična komercijalna ponuda, jer te bolnice, takozvani šatori, na tržištu koštaju između 9,5 i 12 miliona evra, a nama je bila dostupna za 4,2 miliona KM“, podsjetio je Ristić.

Nakon što su informisali Vladu i Republički štab za krizne situacije, tvrdi Ristić, donesena je odluka o kupovini.

On je dodao da je kompanija sebi postavila rok od 12 dana, jer je taj rok ponudio dobavljač, ali da nabavka ovakve bolnice u normalnim uslovima traje od šest mjeseci do dvije godine.

“Mi nismo razmišljali o saglasnostima sasvim svjesni da administracija u ovakvim situacijama ne smije da bude problem, jer ovdje spasavamo narod. Vrijeme je pokazalo drugačije“, napomenuo je Ristić.

Ristić je rekao da su u najkraćem periodu organizovali avione, da je bolnica počela da pristiže, te da su se obratili Agenciji za lijekove BiH za savjet kako da dobiju saglasnost da bi mogli da carine robu i montiraju bolnicu.

“Agencija nas je uputila na dobavljača, od kojeg moramo da dobavimo svu dokumentaciju za sve i jedan medicinski proizvod. To su bili fajlovi od 30,40 dokumenata, koje je trebalo pribaviti iz Italije, koja je bila epicentar krize i to je bilo nemoguće dobiti u tako kratkom roku“, naglasio je Ristić.

Prema njegovim riječima, kompanija je tražila da im se omogući da carine robu, a da oni u roku od 90 dana dostave svu potrebnu dokumentaciju, ali da nisu naišli na razumijevanje.

On je dodao da su svjetlosne godine između njega i ljudi koji ga optužuju, ističući da ovo nije ravnopravna borba, jer se kako je naveo, on bori za narod, a oni za vlast.

Ristić je dodao i da nakon ovog pojavljivanja u javnosti više neće govoriti o ovoj temi, već će prepustiti to pitanje pravnicima, koji će dokaze iznositi pred sudom.

Ristić je dodao da su pojedinci koji su se slikali pored 20 odsto objekta u Zalužanima obmanuli javnost, jer su to predstavljali kao gotov objekat plaćen više od četiri miliona KM.

“A to što je prikazano bilo je jedino što smo mogli da izuzmemo iz carinskih skladišta u tom momentu, jer saglasnost za medicinsku opremu nismo imali i već smo bili u carinskom prekršaju“, naglasio je Ristić, dodajući da ima sve dokumente o porijeklu svega što je trebalo da bude instalirano u mobilnoj bolnici.

Ristić tvrdi da su, nažalost, naišli na administrativan zid, nakon čega su rado pristali na raskid ugovora za nabavku bolnice.

“Mi smo kao kompanija platili 200.000 evra za četiri avionska leta koji su dovozili opremu i imamo sve fakture za to. Uspjeh je u tom trenutku bio da dobijemo te čarter letove i za to smo pokrenuli sve svoje veze“, tvrdi Ristić.

Izvor: srna.rs/capital.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks