Rijeka u Semberiji odnijela most - Mještani u strahu (Video)

Rijeka u Semberiji odnijela most - Mještani u strahu (Video)

Mještani koji su se okupili na obali kažu da most nije izdražao pritisak velike količine vode. Rijeka je još uvijek u koritu ali polako nadolazi

Stanovnici mjesne zajednice Janja kod Bijeljine u strahu su od novih poplava. U popodnevnim satima bujica je odnijela stari most na rijeci Janji u naselju Brzava, javlja Anadolu Agency (AA).

“Voda je nosila sve pred sobom. Došlo je do pucanja starog mosta, a kasnije su bageri uklonili ostatke betona kako bi olakšali protok vode”, ističu mještani Janje koji su posmatrali kako mehanizacija uklanja ostatke porušenog mosta.

U blizini srušenog mosta gradi se novi most na rijeci Janji, ali se završetak gradnje, kako ističu mještani, otegao.

Od 2014. godine do danas uređuje se korito rijeke Janje tako da je vodostaj u koritu u centru varošice na podnošljivom nivou. Proširenje korita rijeke Janje u centru varošice finansirano je sredstvima Ambasade Republike Turske u BiH.

“Naša velika sreća je da je korito prokopano i uređeno. Da to nije urađeno još večeras bi više od pola Janje bilo pod vodom. I ovako se brinemo jer će se sve vode s planine Majevice sliti u Janju tako da će i naredni dani biti kritični”, govore za AA mještani Janje s kojima smo razgovarali.

Stanovništvu uz manje rijeke jutros je izdato upozorenje da uklone materijalna sredstava i zaštite ih od poplave, jer se očekuje izlivanje bujičastih vodotoka.

Prilikom izlivanja rijeka te poplavljanja štala stradale su i životinje, što znači da su štete nastale poplavama mnogo veće nego što se to čini u prvi mah.

VIDEO:


Video: rtvbn.com

Izvor: fokus.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks