Režim -lukavo podmeće- narodu: Vodeni top se nabavlja za deminiranje a ne za demonstrante?


Režim -lukavo podmeće- narodu: Vodeni top se nabavlja za deminiranje a ne za demonstrante?

MUP Srpske nabavlja vodeni top, ali ne za razbijanje demostracija - MUP Republike Srpske dobio je saglasnost Vlade RS za nabavku vodenog topa sa pripadajućom municijom koji služi za uklanjanje eksplozivnih naprava, a ne za razbijanje demonstracija, navodi se u reagovanju MUP-a na juče objavljeni tekst na našem portalu.

„Vlada Republike Srpske dala je saglasnost MUP-u za dopunu internog Plana i programa utroška sredstva od prodaje stalne imovine radi sprovođenja javne nabavke vodenog topa sa pripadajućom municijom za uklanjanje eksplozivnih naprava. Ovaj uređaj težine oko tri kilograma koristi se u slučaju pronalaska eksplozivne napravne i procjene da se ista uništi“, navodi se u reagovanju MUP-a.

Podsjećamo, CAPITAL nije objavio da „MUP nabavlja vodeni top za razbijanje demonstracija“, već da nabavlja „vodeni top sa pripadajućom municijom“ kako se i navodi u Službenom glasniku RS u kojem je objavljena odluka o davanju saglasnosti. Pored toga, naslov je glasio „MUP Srpske nabavlja vodeni top“, tako da nije kategorično navedeno da će služiti za razbijanje demonstracija.

U tekstu je navedeno da je „saglasnost za nabavku vodenog topa koji se u svim policijama na svijetu koristi za razbijanje demonstracija i gotovo nikada za gašenje požara, Vlada RS dala samo petnaestak dana nakon što su mediji objavili da je MUP Kantona Sarajevo dobio specijalizovano vozilo, odnosno vodeni top“.

U tom kontekstu, moglo se zaključiti da je u pitanju nabavka vodenog topa koji asocira na razbijanje demonstracija, a ne predmetni vodeni top za uklanjanje eksplozivnih naprava koji je prava rijetkost i za koji je malo ko čuo.

Pored vodenog topa, MUP je dobio saglasnost i za nabavku teleskopske ruke i forenzičkog uređaja „Cellebrite UFED Touch3“ sa pripadajućom licencom.

Piše: D. M.
Foto naslovna: Agencije
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter