Srpska obara svjetske rekorde pljačke narodne imovine: U Čemernici nestalo 1000 kubika drvne mase!? (Video)

Srpska obara svjetske rekorde pljačke narodne imovine: U Čemernici nestalo 1000 kubika drvne mase!? (Video)

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske nikada nije odgovorilo na pitanja Gerila info o navodima dijela radnika Šumskog gazdinstva Čemernica Kneževo da je u tom gazdinstvu samo u toku prošle godine različitim mjerenjima načinjena ogromna finansijska šteta tom gazdinstvu. Ministar, Boris Pašalić je odgovore obećao 25. novembra.

Pitanja o dešavanjima u Čemernici ignorisali su i u javnom preduzeću Šume Republike Srpske. Radnici ovog šumskog gazdinstva, koji su ranije za Gerila info objasnili šta se u tom gazdinstvu dešava, ponovo upozoravaju da je pljačka po istom sistemu nastavljena i ove godine.

Policija je, krajem prošle godine, po naredbi banjalučkog Okružnog tužilaštva izvršila uviđaj i izuzela određenu količinu dokumentacije. Uviđaj je izvršen u dva šumska odjela a radnici koji su razgovarali sa novinarom Gerila info tvrde da je potvrđena sumnja da je bespravno u ta dva odjela posječeno 481 stablo.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske ranije su, za Gerila info, potvrdili da je u toku istraga u Čemernici. Gerila je pisala i da je Sindikat Šuma Republike Srpske o dešavanjima u šumskom gazdinstvu Čemernica u Kneževu upoznao je predsjednika Vlade Republike Srpske, Radovana Viškovića, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, Nadzorni odbor i direktora preduzeća Šume Republike Srpske.

Foto: Arhiva/Sječa šume

Radnici koji su kontaktirali Gerila info tvrde i da je u sve prste umiješala politika jer su svi vodeći akteri ove priče članovi vladajućeg SNSD-a koji u čitavoj priči, ako nisu direktno umiješani, štite jedni druge.

Interna kontrola iz Šuma Republike Srpske pokazala je, tvrde izvori Gerila info, da je u pojedinim odjelima razlika između primljene i otpremljene drvne mase, trupaca prve klase oko 14 odsto a ukupno, posmatrajući sve drvne sortimente, oko 7 odsto.

Radnici tvrde i da je krajem prošle godine, nakon zastoja zbog istrage i kontrola, nastavljena sječa u Šumskom gazdinstvu Čemernica. Tvrde i da su nastavljene nelegalne aktivnosti.

Gerila info je u ranijim tekstovima objavila dokumentciju iz koje se vidi razlika u stvarno posječenoj količini drvne mase od one koja je prijavljena.

Čemernica je, zvanično, u gubitku od gotovo 400 000 maraka. Radnici tvrde da je u prethodnim godinama nelegalnom i organizovanom sječom gazdinstvu počinjena šteta od 800 000 maraka.


Foto naslovna: capital.ba
Video: Gerila portal/youtube.com
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter