Rekordan budžetski deficit u Sloveniji

Rekordan budžetski deficit u Sloveniji

Slovenački budžetski deficit je dostigao u prvom polugodištu 2020. rekordan nivo od 1,96 milijardi evra, što je posljedica pada prihoda i povećanih rashoda usljed pandemije Kovid-19, objavilo je danas Ministarstvo finansija Slovenije. Korona kriza se jako odrazila na prihode, koji su u prvih šest mjeseci iznosili 4,3 milijarde evra i bili 15,5 odsto manji nego u istom periodu prošle godine kada je državni budžet bio u suficitu od 220 miliona evra.

Za razliku od prihoda, rashodi su u prvom polugodištu porasli za 27,7 procenata na godišnjem nivou, na 6,2 milijarde evra prenijela je Hina. Na rashodnoj strani su najviše porasli troškovi za plate, robu i usluge, dok najveći pad na strani prihoda bilježe poreski prihodi zbog ograničenja ekonomskih aktivnosti tokom prve faze epidemije.

Ministarstvo finansija očekuje u narednim mjesecima još izraženije posljedice pandemije na pad prihoda i rast rashoda u državnoj kasi, zbog smanjene privredne aktivnosti i vladinih mjera podrške ekonomiji. Očekuje se da će Vlada Slovenije na jesen predložiti parlamentu rebalans državnog budžeta, koji je izvorno predviđao budžetaki suficit od 656 miliona evra. 

Izvor: hina.hr/tanjug.rs/Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks