Reagovanje bijeljinskog Vodovoda: Kako je moguće da milionska pljačka zbog koje gradonačelnik podnosi krivične nije vijest? (Dok.)

Reagovanje bijeljinskog Vodovoda: Kako je moguće da milionska pljačka zbog koje gradonačelnik podnosi krivične nije vijest? (Dok.)

Danas se javnosti obratilo akcionarsko društvo „Vodovod i kanalizacija“ Bijeljina saopštenjem za javnost a iziritirano ponašanjem nekih nazovi novinara i potpuno „kupljenih“ medija na jučešnjoj konferenciji za štampu koja je organizovana u prostorijama ovog komunalnog preduzeća. Infomedia Balkan saopštenje prenosi u cjelosti i bez ispravki:

          „Da je naše društvo dodirnulo samo dno ljudskosti i morala potvrda je jučešnja konferencija za štampu na kojoj smo iznijeli podatke o finansijskoj dubiozi Vodovoda koja ide do iznosa od 16 miliona KM a koja je napravljena za samo nekoliko poslednjih godina. Predočeni su podaci iz dokumenata gdje je vidljivo da su vršene neopravdane i nelogične investicije, da su „duvane“ fakture i više od 50% ukupne vrijednosti, što se samo na primjeru jedne izgradnje vodovoda u selu Banjica mjeri u nekoliko desetina hiljada KM. Iznijeli smo podatke o „izmišljenim“ radnim nalozima koji su otvarani samo da bi se ogromne količine građevinskog materijala u vrijednosti od više desetina hiljada KM a koje su ugrađene u neke najvjerovatnije privatne objekte, koji nemaju nikakve veze sa našim Društvom, „oprale“. Sve to nije „pobudilo pažnju“ onih koji bi trebali da budu „oči i uši“ svakog normalnog Društva i da vode računa o zaštiti društvenih, nacionalnih i interesa svakog građanina a koji su očigledno na platnom spisku grupe koja stoji iza milionske pljačke našeg Društva.

          Upravo zbog zaštite velikog kriminala pokušava se pažnja javnosti skrenuti sa onih protiv kojih gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović podnosi krivične prijave i prebaciti na novoimenovanog v.d. generalnog direktora Dragišu Tanackovića optužujući ga da je navodno svoje zemljište prodao Vodovodu. 
A istina vezana za to kako je Dragiša uz nadoknadu ustupio svoje zemljište je sledeća. Prilikom izgradnje Prečistača otpadnih voda u naselju Velika Obarska, koji je građen iz donatorskih sredstava, bilo je potrebno izgraditi i pumpnu stanicu za povećanje pritiska u vodovodnoj mreži za veći dio domaćinstava koja se nalaze u neposrednoj blizini Prečistača a kojima je obećano da će bez učešća dobiti vodovodnu mrežu zato što su prihvatili gradnju Prečistača u blizini svojih kuća. Kuće većeg broja tih domaćinstava se nalaze na većoj nadmorskoj visini od Prečistača i neophodna je bila gradnja pumpne stanice. Samo nekoliko lokacija je pružalo mogućnost da se sa što manje finasijskih sredstava riješi taj problem a najpovoljnija je bila Dragišina lokacija. Njegovim prihvatanjem da ustupi dio svoje potkućnice od 123 m2 omogućeno je da se izgradi visokonaponski dalekovod dužine samo 3.200 metara a ne veći, što su iziskivale druge lokacije. A onda je izgrađeno i 11.216 metara vodovodne mreže za pomenuta domaćinstva i sve to iz rezervnih donatorskih sredstava. Danas je pomenuta pumpna stanica u neposrednoj blizini Dragišine kuće što, priznaćemo, nije ni malo prijatno. Procjenu vrijednosti Dragišine zemlje je izvršila Direkcija za izgradnju i razvoj grada i ona iznosi 10 KM/m2. Tako je Dragiša za svoja 123 m2  djedovine i potkućnice dobio 1.230 KM. Znači, Dragiša Tanacković nije trgovao sa Vodovodom u kome je radio, nego sa opštinom, odnosno gradom Bijeljina i tadašnjim gradonačelnikom. Tih 123 m2 djedovine ispred svoje kuće a ne Vodovodovog ili nečijeg tuđeg zemljišta je prodao po realnoj cijeni i dobio 1.230,00 KM. Da li je moguće da milionska pljačka imovine građana Bijeljine, koju je izvršilo samo nekoliko ljudi protiv kojih su podnijete krivične prijave od strane gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića nije vijest a jeste prodaja 123 m2 nečije djedovine za 1.230,00 KM?

          Zanimljivo je i da nije vijest i da nije interesantno što je u prethodnih oko dvije godine bivša uprava Društva zaposlila gotovo 100 radnika, od kojih je više od 90 posto sa kvalifikacijama koje ne trebaju Vodovodu i nemaju nikakve veze sa njegovom djelatnošću? Ali jeste vijest što je novoimenovani generalni direktor Vodovoda Dragiša Tanacković zaposlio samo jednu jedinu osobu i to od svog ličnog povjerenja a na radnom mjestu sekretarice generalnog direktora, inače profesoricu engleskog jezika sa završenim državnim filološkim fakultetom u Banja Luci.“

Foto naslovna: Infomedia Balkan
Izvor: www.infomediabalkan.com   

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter